nastupnogo-tizhnya-v-ukrayini-predstavlyat-onovlenu-model-pso-na-rinku-elektroenergiyi

Наступного тижня в Україні представлять оновлену модель ПСО на ринку електроенергії

 • 18862 переглядiв

КИЇВ. 18 червня. УНН. Наступного тижня в уряді представлять оновлену модель покладання спеціальних зобов’язань (ПСО) на ринку електроенергії. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко, виступаючи у Верховній Раді під час години запитань до уряду, передає кореспондент УНН.

Цитата:

“Безумовно, важлива зміна, яку ми готуємося реалізувати — це оновлена модель ПСО, вона буде представлена наступного тижня. Тут як раз ми хочемо зробити певний горизонт цієї зміни, щоб побачити стабільність тих тарифів на електроенергію і зробити диференційований підхід, який дасть можливість забезпечити соціально вразливу верству населення”, — сказав міністр.

Деталі

З його слів, стабільність у тарифі на майбутнє дасть можливість для залучення інвестицій у компаній галузі, а для приватних споживачів — вжити і запланувати відповідні заходи щодо підвищення енергозбереження.

Контекст

1 липня 2019 року в Україні запрацювала нова модель ринку електроенергії відповідно до норм закону "Про ринок електричної енергії", ухваленого у 2017 році.

Попри відкриття ринку, його регулювання з боку уряду продовжилося, аби уникнути зростання тарифів для населення.

Одначе, з 1 січня 2021 року в Україні значно зросли тарифи на комуналку, при чому - як за світло, так і за газ. Це обурило громадян, які масово почали влаштовувати акції протесту.

Так, з початку року було скасовано пільговий тариф в 90 коп/КВт-год для населення на перші 100 кВт-год електроенергії і встановлено єдиний тариф на рівні 1,68 грн/кВт-год. Постанова Кабміну, якою підвищується ціна, ухвалена нібито з метою уникнення стрімкого зростання тарифу для населення із січня 2021 року, так пояснили у Міненерго. Наразі питання "вирішили" компенсаціями - українцям роздадуть 1,4 млрд грн з держбюджету, але не всім, а лише окремим категоріям населення. Яким - читайте тут.

Прем'єр Денис Шмигаль обіцяв, що ціна на електроенергію для населення залишається на рівні 1 грн 68 коп. за кВт/год до липня - уряд продовжив дію ПСО на ринку електроенергії до 30 червня.

До слова, колишня виконувач обов'язків міністра енергетики Ольга Буславець заявляла раніше, що ПСО на ринку електроенергії в поточному вигляді економічно не збалансоване і призводить до накопичення боргів і збільшення фінансового небалансу. На її думку, якщо в цей механізм залишати без змін, до кінця року борг "Гарантованого покупця" перед НАЕК "Енергоатом" становитиме понад 5 млрд грн.

Слід додати, що 2020 року у своєму звіті Європейська комісія вказала, що ціни на електроенергію в Україні майже на 38% вищі від середньої вартості у країнах Європи. За цим показником Україна опинилася поряд з такими країнами як Греція, Мальта, Болгарія, Угорщина та Польща, де ціни на електроенергію найвищі в Європі.

Водночас, у Європейському Cоюзі розчаровані діями України на ринку електричної енергії і вважають, що нові правила ринку не працюють.

Українські Національні Новини

Економіка