nato-nabulo-novoyi-meti-na-tli-viyni-v-ukrayini-kolishniy-premyer-ministr-finlyandiyi

НАТО набуло "нової мети" на тлі війни в Україні - колишній прем'єр-міністр Фінляндії

 • 156945 переглядiв

КИЇВ. 1 жовтня. УНН. Війна в Україні підштовхнула європейців до того, щоб зробити більше задля власної безпеки, але ця нова стратегічна автономія не повинна призвести до протекціонізму, заявив в інтерв'ю EURACTIV колишній прем'єр-міністр Фінляндії Олександр Стубб, передає УНН.

Цитата

"У майбутньому ми зможемо більше піклуватися про наші оборонні потреби, але американська безпека, як і раніше, буде наріжним каменем європейської безпеки - і це насправді непогано", - сказав Стубб у кулуарах віртуального форуму CEPA.

Деталі

Говорячи про європейську "стратегічну автономію" - концепцію, за яку виступала передусім Франція, ще до того, як росія вторглася в Україну, для розвитку своєї промислової бази, - Стубб попередив, що хоча вона може принести користь ЄС, її також можна використовувати як привід для протекціоністської політики.

"США та Європа потрібні один одному. Нам потрібно тісно співпрацювати", - додав він.

Водночас, відповідаючи на питання про майбутнє НАТО у світлі нинішніх викликів, Стубб не ухилився від зображення позитивних перспектив НАТО через прорахунки, зроблені путіним під час нападу на Україну.

"Все, що він намагався зробити, йшло з точністю до навпаки. Він хотів русифікувати Україну, вона стала європейською. Він хотів розколоти Євросоюз, він став єдиним. Він хотів вбити клин у трансатлантичне партнерство, воно повернулося з подвоєною силою. Він хотів знищити НАТО, воно повернулось з новою метою. Він хотів залишити Швецію та Фінляндію поза НАТО, вони стають його членами".

Криза ідентичності, що переслідувала альянс після закінчення Холодної війни, добігла кінця, тому що "ніщо так не об'єднує, як спільний ворог", сказав Стубб.

Колишнього прем'єр-міністра Фінляндії та члена Європарламенту, який нині є директором Школи транснаціонального управління Європейського університетського інституту, було названо деякими експертами головним кандидатом на посаду наступного генерального секретаря НАТО.

На запитання, чи він готовий взяти на себе керівництво альянсом, Стабб відмовився від коментарів.

Українські Національні Новини

Новини Світу