nato-ne-pide-na-kompromisi-schodo-partnerstva-z-ukrayinoyu-stoltenberg

НАТО не піде на компроміси щодо партнерства з Україною – Столтенберг

 • 17589 переглядiв

КИЇВ. 16 грудня. УНН. НАТО не йтиме на компроміси щодо курсу України. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським, передає кореспондент УНН.

Цитата

"Ми не йтимемо на компроміси щодо можливості України обирати свій шлях, щодо можливості НАТО захищати всі країни НАТО та щодо того, що НАТО має партнерство з Україною", — заявив Генсек.

Деталі

Він нагадав, що лише 30 держав-союзників Альянсу мають право ухвалювати рішення відповідно до тісної співпраці з Україною.

"Наше партнерство з Україною має оборонний характер. Це аж ніяк не становить загрози Росії. Загрозу саме з боку Росії ми бачили, коли Росія анексувала Крим у 2014 році і продовжує дестабілізувати Україну", - додав Столтенберг.

Контекст

Українська влада та західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення та посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США та їхніх союзників, що НАТО не розширюватиметься далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

На тлі цього президенти Росії та США Володимир Путін та Джо Байден 7 грудня провели двосторонні переговори через відеозв'язок, які тривали дві години.

Як заявив радник США з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу за підсумками переговорів Путіна та Байдена, Джо Байден не пішов на поступки Володимиру Путіну щодо гарантій не дозволити Україні вступити до НАТО.

Українські Національні Новини

Політика