nato-nikoli-ne-obitsyala-ne-rozshiryuvatisya-stoltenberg

НАТО "ніколи не обіцяло не розширюватися на Схід" - Столтенберг

 • 25515 переглядiв

КИЇВ. 23 грудня. УНН. НАТО "ніколи не обіцяло не розширюватися на Схід", це випливає з низки міжнародних договорів, союзники заперечують, що подібні обіцянки коли-небудь давалися, заявив в інтерв'ю агентству dpa генсек Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг, інформує УНН.

Цитата

"НАТО ніколи не давало обіцянок не розширюватись на Схід. Власне, в установчому договорі нашої організації будь-яка європейська країна може стати членом альянсу. По-друге, є документи, що стосуються 70-х та 90-х років - Хельсінкський Заключний акт, Паризька хартія, установчий акт Росія-НАТО та багато інших договорів, - які ясно дають зрозуміти, що країни мають право обирати свій власний шлях. Це є основним принципом європейської безпеки, під яким підписалася і Росія. Це не те, що можна змінити за допомогою цитат. А союзники категорично заперечують, що будь-коли обіцяли щось подібне. Сам колишній президент Горбачов сказав, що тема розширення НАТО ніколи не порушувалась до возз'єднання Німеччини", - заявив Стотенберг в інтерв'ю dpa.

Що передувало

Президент Володимир Путін раніше заявив, що Москва буде шукати гарантій Заходу, які виключатимуть будь-яке подальше розширення НАТО та розгортання його зброї поблизу кордонів РФ.

Українські та західні чиновники стурбовані скупченням російських військ поблизу України, заявляючи, що це може сигналізувати про намір Москви атакувати.

Держсекретар США Ентоні Блінкен, зазначивши, що Путін може швидко віддати наказ про вторгнення в Україну, попередив, що Вашингтон готовий запровадити жорсткі санкції проти Росії, якщо він це зробить.

Додамо

У квітні Європарламент ухвалив резолюцію про відключення Росії від системи міжнародних платежів SWIFT у разі введення її військ в Україну. Такий крок значною мірою призведе до блокування російського бізнесу від глобальної фінансової системи, хоча Москва розробила власну паралельну систему, готуючись до такого кроку.

Росія анексувала український півострів Крим у 2014 році після того, як дружній Кремлю президент Янукович був відсторонений від влади масовими протестами. Москва також доклала свою вагу в підтримці бойовиків на Сході України. У боях загинули понад 14 тисяч людей.

Українські Національні Новини

Новини Світу