nato-pidtrimalo-zvinuvachennya-ssha-na-adresu-moskvi-za-dogovorom-pro-sno

НАТО підтримало звинувачення США на адресу Москви за договором про СНО

 • 773449 переглядiв

КИЇВ. 3 лютого. УНН. Союзники НАТО підтримали скарги США на те, що росія порушує новий договір СНО про контроль над ядерними озброєннями, і закликали Москву повернутися до його дотримання, передає УНН.

Заява НАТО пролунала через три дні після того, як Держдепартамент США також звинуватив росію у порушенні договору.

Цитата

«Союзники з НАТО згодні з тим, що новий договір СНО сприяє міжнародній стабільності, обмежуючи стратегічні ядерні сили росії та США», - йдеться у заяві Північноатлантичної ради, найвищого політичного органу НАТО.

«Тому ми із занепокоєнням наголошуємо, що росія не виконала зобов'язання, що юридично зобов'язують, за новим договором про СНО».

«Ми закликаємо росію виконати свої зобов'язання щодо Договору, сприяючи інспекціям щодо СНО на території росії та повертаючись до участі в органі з реалізації Договору, ДКК (Двостороння консультативна комісія)».

НАТО заявило, що росія не сприяла проведенню інспекцій США на своїй території із серпня минулого року.

У заяві йдеться про те, що це «підриває здатність Сполучених Штатів адекватно перевіряти дотримання росією основних обмежень Договору».

Що передувало

У серпні Москва призупинила співпрацю з інспекціями у рамках договору, звинувативши обмеження на поїздки, запроваджені Вашингтоном та його союзниками. Але росія також заявила, що, як і раніше, віддана дотриманню положень договору.

Новий СНО набрав чинності у 2011 році та був продовжений у 2021 році ще на п'ять років. Він обмежує кількість стратегічних ядерних боєголовок, які можуть розгорнути Сполучені Штати та росія, а також кількість ракет наземного та підводного базування та бомбардувальників для їх доставки.

Українські Національні Новини

Новини Світу