nato-zaklikalo-putina-vikoristati-nablizhennya-svyat-dlya-vidvedennya-svoyikh-sil-vid-kordonu-z-ukrayinoyu

НАТО закликало Путіна використати наближення свят для відведення своїх сил від кордону з Україною

 • 16984 переглядiв

КИЇВ. 23 грудня. УНН. НАТО закликало президента Росії Володимира Путіна використати свята, що наближаються, для відведення російських збройних сил від кордону з Україною. Про це сказав Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю dpa і пише Handelsblatt, інформує УНН.

Цитата:

"У Росії є можливість забезпечити мирне і ненапружене Різдво для всіх", - сказав Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю dpa. Для цього країна повинна знизити напруженість і відвести свої війська.

Деталі

За словами Генсека НАТО, зараз Росія зібрала біля України десятки тисяч солдатів. "Це велике військове нарощування, і немає жодних ознак того, що це розгортання зупиняється або сповільнюється", — сказав він.

При цьому, як зазначено, Столтенберг залишив відкритим питання, чи підозрював він, що пересування військ були в першу чергу спробою Росії домогтися поступок від НАТО з питань безпеки. "Є невпевненість у намірах Росії", - сказав він.

Зважаючи на вимоги Росії про додаткові гарантії безпеки від НАТО він заявив про готовність до розмови, але відкинув ідеї про те, що НАТО може, наприклад, не прийняти Україну.

"Ми готові сісти і поговорити з Росією в Раді Росія-НАТО. Однак ми не підемо на компроміс за основними принципами", - сказав він dpa. "Ми не можемо ставити під сумнів право НАТО захищати... всіх союзників, а також основний принцип, згідно з яким кожна нація має право вибирати свій власний шлях", - додав він.

На запитання, чи може НАТО відреагувати на напружену ситуацію в області безпеки розширенням присутності військ у східній частині Альянсу, Столтенберг ухилився від прямої відповіді. "Ми будемо постійно перевіряти, чи потрібно нам додатково коригувати присутність військ", - сказав він. Він хотів бути обережним зы спекуляціями, оскільки це могло призвести до подальшого напруження.

Столтенберг, як зазначено, не згадав той факт, що військові вже вжили заходів, щоб краще підготуватися до можливих загроз проти східних союзників. Наприклад, головнокомандувач сил НАТО в Європі Тод Волтерс нещодавно скоротив так званий період "повідомлення про переїзд" для сил швидкого реагування VJTF. Це означає, що зараз солдати повинні бути готові до перекидання в зону кризи протягом п'яти днів. Раніше термін становив сім днів.

Що стосується нинішньої ситуації з безпекою, Столтенберг підкреслив: "Ми не бачимо безпосередньої загрози для союзників по НАТО".

Доповнення

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

Минулого тижня Росія направила США і НАТО пропозиції щодо безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс отримав останні "пропозиції" Росії, і такий діалог повинен проходити в консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван в телефонній розмові з помічником президента Росії Юрієм Ушаковим заявив, що США готові вести переговори з Кремлем як безпосередньо, так і через Раду НАТО-Росія і по лінії ОБСЄ. Але Москва повинна зняти занепокоєння Заходу щодо нарощування її військового потенціалу на кордоні з Україною.

У Держдепартаменті США вказали, що Сполучені Штати планують почати переговори з Росією про гарантії європейської безпеки в січні, щоб знизити напруженість навколо України, викликану розміщенням російських військових на її кордоні.

Українські Національні Новини

Політика