natsbank-poyasniv-strimke-upovilnennya-inflyatsiyi

Нацбанк пояснив стрімке уповільнення інфляції

 • 7984 переглядiв

КИЇВ. 12 березня. УНН. Стрімкіші, ніж очікувалося, темпи уповільнення інфляції в Україні за перших два місяці цього року зумовлені впливом торішнього зміцнення гривні на вартість товарів, значною пропозицією більшості сирих продуктів, нижчими цінами на енергоносії. Про це заявили у пресслужбі Національного банку України, передає УНН.

"Стрімкіші темпи уповільнення інфляції зумовлені подальшим відображенням торішнього зміцнення гривні у вартості товарів, значною пропозицією більшості сирих продуктів харчування, нижчими цінами на енергоносії. Ці чинники нівелювали ефект сильного споживчого попиту, який підсилювався тривалим зростанням реальних доходів населення", - зауважили у НБУ.

Так, у регуляторі вказали, що інфляційний тиск, як свідчать перші місяці року, вичерпується швидше, ніж очікував Національний банк.

Як повідомили у НБУ, у січні-лютому споживча інфляція сповільнилася швидше, ніж передбачала прогнозна траєкторія (до 3,2% у січні та 2,4% у лютому у річному вимірі), продовжуючи перебувати нижче цільового діапазону 5% +/-1 в.п. Також в обох місяцях дещо нижчою за прогноз була базова інфляція.

Нагадаємо, інфляція у лютому уповільнилася до 2,4%, у січні вона сягала 3,2%.

Українські Національні Новини

Економіка