natsbank-vipustiv-suvenirnu-monetu-z-zobrazhennyam-sevastopolya

Нацбанк випустив сувенірну монету з зображенням Севастополя

 • 7937 переглядiв

КИЇВ. 26 грудня. УНН. Національний банку України випустив пам’ятну монету номіналом 5 гривень, присвячену місту зі спеціальним статусом, місту-герою, розташованому у південно-західній частині Кримського півострова, навколо унікальної Севастопольської бухти. Про це повідомляє прес-служба НБУ, передає УНН.

"Присвячена місту зі спеціальним статусом, місту-герою, розташованому у південно-західній частині Кримського півострова, навколо унікальної Севастопольської бухти. Місто має давню історію, що сягає корінням глибин античної цивілізації, свідками якої є руїни Херсонеса Таврійського - античного і візантійського міста. Святиня українського православ'я - місце хрещення київського князя Володимира, за однією з версій, також знаходиться на території нинішнього Херсонеса (місто Корсунь за давньоруськими джерелами). У 2014 році Автономну Республіку Крим і місто Севастополь було підступно окуповано Російською Федерацією. Насильницька анексія Криму не визнається Українською державою і міжнародною спільнотою, які вважають півострів тимчасово окупованою територією", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк випустить сувенірні 100 гривень

На реверсі монети розміщено: угорі напис Севастополь; композицію, що символізує місто: вітрильне судно (угорі), під яким - один із символів міста - міст, побудований на початку ХХ ст., якірний хрест, корабельна гармата і піраміда з ядер (ліворуч), над якою - колони Херсонеса; унизу - декоративні елементи у вигляді виноградних грон та листя.

На аверсі монети розміщено: написи півколом УКРАЇНА (угорі), П'ЯТЬ ГРИВЕНЬ (унизу), у центрі - малий Державний Герб України, під яким - рік карбування монети 2018; праворуч - логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

Тираж сувенірної монети – 45 тисяч штук.

Нагадаємо, Національний банку України випустив пам’ятну монету номіналом 2 гривні, присвячену доктору медичних наук, професору, ученому-отоларингологу, який створив наукову школу отоларингології в Україні, Олексію Коломійченку.

Українські Національні Новини

Економіка