natsionalniy-investor-maye-buti-dlya-vladi-vazhlivishim-za-inozemtsiv-ekspert

Національний інвестор має бути для влади важливішим за іноземців - експерт

 • 37082 переглядiв

КИЇВ. 21 лютого. УНН. Для залучення іноземних інвестицій влада має спершу продемонструвати успішну співпрацю з національним інвестором. Про це у своєму блозі заявив економіст, міжнародний експерт Ігор Гарбарук, передає УНН.

Поки у цьому напрямку результати незадовільні, каже він. Економіка України стрімко падає: індекс промислового виробництва за минулий рік - мінус 8,3%, а невиконання дохідної частини держбюджету - понад 80 млрд грн.

На тлі таких невтішних економічних показників наміри уряду залучити 50 млрд дол. інвестицій та створити 1 млн робочих місць виглядають популізмом, вважає Гарбарук.

Він нагадує заяву міністра економічного розвитку Тимофія Милованова, який визнав, що наздогнати навіть сусідню Білорусь – це 100 млн доларів інвестицій та 50 довгих років наполегливої роботи.

“А скільки ж тоді нам буде потрібно часу, щоб наздогнати ту ж Польщу - не кажучи про Німеччину, Францію, Іспанію та інші країни ЄС. А поки ми їх будемо "наздоганяти" - вони будуть стояти на місці?" - вказує економіст.

Для зростання економіки в Україні мають створюватися великі промислові комплекси, здатні виробляти якісні товари з високою маржинальністю - товари, які однаково будуть затребувані як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках, вважає Гарбарук.

“А для їх будівництва потрібні гроші, технології і робочі руки, здатні це створити. І ці гроші треба шукати не в Азії, Америці або в швейцарському Давосі. Їх потрібно хотіти побачити всередині нашої країни у співпраці з національними інвесторами і народом України", - зазначає він.

Уряд має займатися не pr-акціями та лозунгами, а реальною роботою, пише Гарбарук. І радить розпочати чиновникам з таких дій:

  • домовитися з Нацбанком і максимально оперативно знизити облікову ставку до 7-ми, максимум 8-ми відсотків і стимулювати приватні банки кредитувати бізнес-проекти, пов'язані з оновленням основних фондів підприємств, а також будівництвом промислових об'єктів, створюваних "з нуля";
  • формувати комплексні програми довгострокового пільгового кредитування для бізнесу на 10-20 років;
  • усе, що стосується імпорту в країну інноваційних технологій і новітнього устаткування для споруджуваних об'єктів виробництва, - нульова ставка оподаткування, ось що потрібно.

"Будь-який бізнесмен додасть до моїх пропозицій ще десяток таких. Головне - це зробити так, щоб держава повернулася до бізнесу обличчям і з повагою ставилося до людей, що створюють її благополуччя", - наголошує Гарбарук.

Українські Національні Новини

Економіка