natspolitsiya-pro-turistiv-na-chernigivschini-riven-zakhischenosti-kordoniv-ukrayini-vzhe-namagayutsya-proschupati

Нацполіція про “туристів” на Чернігівщині: рівень захищеності кордонів України вже намагаються “прощупати”

 • 16168 переглядiв

КИЇВ. 19 листопада. УНН. Рівень захищеності кордонів України вже намагаються “прощупати”. Про це свідчить поява “туристів” на Чернігівщині, вважає керівник Нацполіції України Ігор Клименко, пише УНН.

Цитата:

“Поки що руху мігрантів не зафіксовано. Однак вчорашня поява "туристів" на Чернігівщині свідчить про те, що вже намагаються прощупати рівень захищеності наших кордонів”, - зазначив Клименко у Facebook.

Що було раніше

18 листопада ДПСУ попередила спробу 15 іноземних громадян з Близького Сходу потрапити в Україну з Білорусі. Прикордонникам вони казали, що прямують в нашу державу "з метою туризму". Військовослужбовці Держприкордонслужби ухвалили рішення щодо непропуску та повернення мандрівників до Білорусі, адже ті не мали підстав для в’їзду на територію України.

Доповнення

Тим часом, правоохоронці продовжують інспектувати прикордонні з Білоруссю області. "Житомирщина. В цій області понад 250 км державного кордону з Республікою Білорусь. Тут працюють посилені спільні патрулі поліцейських та прикордонників, щоб цілодобово відслідковувати ситуацію”, - пише Клименко.

Зі слів очільника Національної поліції, допомогти правоохоронцям можуть і місцеві мешканці. Він радить одразу інформувати поліцію у разі, якщо в населених пунктах з’являються незнайомці.

“Сподіваюся, що серед місцевих не виявиться тих, хто захоче зрадити інтересам населення і держави, організовуючи нелегальні переходи через кордон. Нагадую про персональну кримінальну відповідальність в такому разі. Ми чітко відслідковуємо такі речі. Бо жодні гроші не вартують безпеки громадян”, - додав Клименко.

Контекст

8 листопада на польсько-білоруському кордоні загострилася ситуація. Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що країна привела в готовність війська вздовж кордону через напружену ситуацію з мігрантами. Велика група нелегалів намагалася прорватися на територію країни. На кордоні були чутні постріли. Білоруські прикордонники заявили, що вони лунали з польського боку.

У ніч на 10 листопада дві групи мігрантів увірвалися до Польщі з Білорусі, їх затримали.

10 листопада Білорусь заявила про нарощування військ ППО на кордоні з ЄС. Потім було ще кілька спроб штурму. 16 листопада мігранти агресивно поводилися, підійшовши впритул до кордону, кидали каміння в польських силовиків, поранивши кількох.

Щоб уникнути напливу мігрантів з Білорусі, Україна посилить охорону державного кордону з країною-сусідом. Як заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, найбільш уразливі ділянки українсько-білоруського кордону будуть посилені додатковими підрозділами Держприкордонслужби, Нацполіції та Нацгвардії. Йдеться про 8,5 тис. силовиків.

Наприкінці серпня Польща, Литва, Латвія та Естонія звинуватили Білорусь у використанні нелегальних мігрантів як зброї у так званій гібридній війні проти ЄС. 

У межах боротьби з потоком нелегальних мігрантів Польща почала будівництво паркану на кордоні з Білоруссю.

Українські Національні Новини

Політика