naukovtsi-opublikuvali-stattyu-napisanu-chatgpt-khotili-pokazati-yak-shi-uskladnyuye-viyavlennya-plagiatu

Науковці опублікували статтю, написану ChatGPT: хотіли показати, як ШІ ускладнює виявлення плагіату

 • 1002937 переглядiв

КИЇВ. 20 березня. УНН. Цього місяця в освітньому журналі було опубліковано наукову статтю під назвою "Спілкування та шахрайство: забезпечення академічної доброчесності в епоху ChatGPT", в якій описується, як інструменти штучного інтелекту (ШІ) "спричиняють низку проблем і занепокоєнь, зокрема щодо академічної чесності та плагіату". Сама стаття була написана ботом ШІ ChatGPT, про що не знали ні читачі, ні рецензенти, які дали дозвіл на публікацію, пише УНН, посилаючись на The Guardian.

Цитата

"Ми хотіли показати, що ChatGPT пише на дуже високому рівні. Це гонка озброєнь. Технологія вдосконалюється дуже швидко, і університетам буде важко її випередити", - сказала професор Деббі Коттон, директор академічної практики Плімутського університету Марджон, яка "прикидалася" провідним автором статті. 

Деталі

Коттон разом із двома колегами з Плімутського університету, які також стверджували, що є співавторами, повідомили редакторам журналу Innovations in Education and Teaching International, що справжнім автором статті є ChatGPT. 

Повідомляється, що університети протягом багатьох років намагалися вигнати "есеїстські фабрики", які продають попередньо написані есе та інші академічні роботи студентам, які намагаються обійти систему академічної доброчесності. Але тепер науковці підозрюють, що навіть "есеїсти" використовують ChatGPT, а інституції визнають, що намагаються виявити будь-кого, хто видає роботу популярного чат-бота за свою власну.

Комп’ютерний науковець і експерт з шахрайства з контрактами в Імперському коледжі Лондона Томас Ланкастер заявив, що багато університетів "панікують".

"Якщо все, що ми маємо перед собою, - це письмовий документ, то неймовірно важко довести, що він написаний машиною, тому що стандарт письма часто хороший. Використання англійської мови та якість граматики часто кращі, ніж у студента", - сказав він.

Ланкастер попередив, що остання версія моделі штучного інтелекту, ChatGPT-4, яка була випущена минулого тижня, мала бути набагато кращою та здатною писати у "більш людський" спосіб. Однак, додав він, вчені все ще можуть шукати підказки того, що студент використовував ChatGPT. Зокрема через те, що бот не розуміє належним чином академічні посилання, і часто використовує "підозрілі" посилання або "повністю їх вигадує".

За словами науковця, ChatGPT, створений технологічною компанією OpenAI, "ймовірно, добре впорається з попередніми завданнями" на дипломному курсі. Проте, він попередив, що студентів, зрештою, це підведе.

"Коли ваш курс стане більш спеціалізованим, стане набагато важче передати роботу машині. Я не думаю, що бот міг би написати всю вашу дисертацію", - зауважив Ланкастер.

Нагадаємо

Компанія OpenAI випустила нову версію свого популярного чат-бота ChatGPT, яка має назву GPT-4 і може працювати не тільки з текстовими запитами, а й із зображеннями.

Українські Національні Новини

Новини Світу