naukovtsi-zmogli-ozhiviti-tvarinu-pislya-24-tis-rokiv-u-vichniy-merzloti

Науковці змогли оживити тварину після 24 тис. років у вічній мерзлоті

 • 39278 переглядiв

КИЇВ. 8 червня. УНН. Біологи з Росії, США, Німеччини та Чехії повернули до життя декількох коловерток, які понад 24 тис. років тому опинилися у вічній мерзлоті на сході Якутії. Про це УНН повідомляє з посиланням на Phys.org.

Деталі

Так, науковці виявили, що коловертки – маленькі багатоклітинні тварини, що можуть тисячі років зберігатися в сибірській вічній мерзлоті.

Бделоїдні коловертки настільки малі, що для їх бачення потрібен мікроскоп. Попри свої розміри, вони відомі своєю міцністю, здатністю виживати завдяки висиханню, заморожуванню, голодуванню та низькому вмісту кисню.

"Наш звіт є найпереконливішим доказом на сьогодні того, що багатоклітинні тварини могли витримувати десятки тисяч років у криптобіозі, стані майже повністю зупиненого метаболізму", - розповів Стас Малавін з лабораторії кріології ґрунту Інституту фізико-хімічних та біологічних проблем ґрунту в Пущино, Росія.

Повідомляється, що лабораторія кріології ґрунту спеціалізується на виділенні мікроскопічних організмів з давньої вічної мерзлоти Сибіру. Для збору зразків вони використовують бурову установку в деяких з найвіддаленіших арктичних районів.

Раніше вони виявили багато одноклітинних мікроорганізмів. Також є повідомлення про 30 000-річного хробака-нематода. Мохи та деякі рослини також були регенеровані через багато тисяч років у пастці льоду. Зараз команда додає коловертки до списку організмів з надзвичайною здатністю виживати, мабуть, нескінченно довго в стані анабіозу під крижаним ландшафтом

Повідомлялося, що коловертки виживають до 10 років в замороженому стані, базуючись на попередніх доказах. У новому дослідженні вчені використовували радіовуглецеве датування, щоб визначити, що витягнутим ними із вічної мерзлоти, було близько 24000 років.

"Одного разу відтанувши, коловертки, що належить до роду Adineta, змогли розмножуватися в клональному процесі, відомому як партеногенез. Щоб простежити процес заморожування та відновлення давніх коловерток, дослідники заморозили, а потім розморозили десятки коловерток в лабораторії", - зазначається в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У будинок американця в Вашингтоні проникла пума і втратила свідомість в раковині

Дослідження показали, що коловертки можуть протистояти утворенню кристалів льоду, що відбувається під час повільного заморожування. Це свідчить про те, що вони мають певний механізм, щоб захистити свої клітини та органи від шкоди при надто низьких температурах.

"Висновок полягає в тому, що багатоклітинний організм можна заморозити і зберігати як такий протягом тисяч років, а потім повернути до життя - мрія багатьох письменників художньої літератури", - говорить Малавін.

За його словами, чим складніший організм, тим складніше його зберегти живим замороженим, а для ссавців на даний момент це неможливо.

"Проте перехід від одноклітинного організму до організму з кишечником і мозком, хоча і мікроскопічний, це великий крок вперед", - додав він.

Дослідники зазначають, що вони продовжать вивчення арктичних зразків в пошуках інших подібних організмів.

Доповнення

На Одещині, поблизу міста Чорноморськ, було знайдено рештки древньої істоти. Ймовірно, це кістки вимерлого виду носорогів - Coelodonta antiquitatis.

Нагадаємо, українські полярники знайшли загадковий скелет кита біля станції "Вернадського".

Українські Національні Новини

Новини Світу