naymolodshiy-senator-i-naystarishiy-prezident-vse-scho-vi-khotili-znati-pro-baydena-ale-soromilisya-zapitati

Наймолодший сенатор і найстаріший президент: все, що ви хотіли знати про Байдена, але соромилися запитати

 • 41472 переглядiв

Шлях від хлопчика із заїканням до переконливого оратора

КИЇВ. 20 січня. УНН. Кандидат від партії демократів, нині обраний президент США Джо Байден відомий багатьом завдяки своїй діяльності на посаді віце-президента за Барака Обами з 2008 по 2016 рік. В Україні його ім'я також на слуху завдяки скандалу, що стосувалася справ сина Байдена, Хантера, в раді директорів місцевої газової компанії Burisma. Однак в біографії нового американського лідера залишається безліч цікавих фактів, маловідомих широкому загалу. УНН зібрав для вас найбільш примітні з них.

У дитинстві Байден страждав від заїкання і буллінгу серед однолітків.

Однокласники глузливо називали майбутнього президента "Bye-Bye" ("Бай-бай") за його спроби вимовити своє прізвище. Байден боровся з заїканням, заздалегідь продумуючи діалоги в умі, тренував розмовні навички з камінням у роті, а також готувався заздалегідь і запам'ятовував абзаци тексту замість того, щоб читати їх вголос з підручників в класі.

Зірка футболу в середній школі.

На останньому курсі в Академії Арчміра в Делавері в 1960 році Байден, який грав на флангах і півзахисником, був кращим бомбардиром непереможною футбольної команди приватної католицької школи.

П'ятий наймолодший сенатор США в історії.

У 1972 році у віці 29 років Байден обійшов чинного тоді сенатора-республіканця Кейла Боггсома, ставши п'ятою наймолодшою людиною, коли-небудь обраною в Сенат США. До цього він будував кар'єру юриста.

Джо Байден втратив дружину і однорічну дочку в автокатастрофі.

Всього через кілька тижнів після того, як Байден зайняв місце в Сенаті, фура з кукурудзяними качанами врізалася в сімейний універсал, коли дружина майбутнього президента і їх троє дітей їхали додому з різдвяною ялинкою. Нейл і їх 13-місячна дочка Наомі померли до приїзду в лікарню. Двоє малолітніх синів, Бо і Хантер, були госпіталізовані з серйозними травмами. Відомо також, що Байден був приведений до присяги в Сенат в лікарняній палаті свого сина.

Старший син Байдена, Бо, помер від раку мозку в 2015 році.

Байден тричі балотувався на пост президента США.

У 1987 році Джо Байден вперше балотувався в президенти. Він покинув гонку після того, як з'ясувалося, що він включив в свою промову частини промови лідера британської лейбористської партії Нілу Киннока, нібито цитуючи своїх предків, які працювали на вугільних шахтах. Вдруге президентська кампанія Байдена розгорнулася в 2008 році, так і не набравши обертів, але кандидат від демократів Барак Обама вибрав його в команду, і Байден пропрацював два терміни в якості 47-го віце-президента Сполучених Штатів.

Війна в Іраку.

Байден голосував за війну в Іраку в 2002 році і був присутній в Білому домі, коли тодішній президент Джордж Буш підписав резолюцію, що дозволяє застосування сили проти Іраку. З тих пір, Байден неодноразово називав голосування "помилкою".

Допомога Україні.

На початку 2014 року, після того, як Росія незаконно анексувала український Крим, тодішній віце-президент Байден став "вищим емісаром" адміністрації Обами в країни Східної Європи, такі як Україна, які перебували під впливом російською агресією. За його власними словами, обраний президент відвідав Україну понад 10 разів.

Улюблений фільм Байдена - "Вогненні колісниці".

У 2008 році Байден розповів, що його улюбленою була британська історична спортивна драма 1981 року "Вогненні колісниці". Байден зазначив, що одна з його улюблених сцен - це сцена, в якій один з головних бігунів відмовляється брати участь в гонках через свої релігійні переконання.

Найстаріший президент США.

Джо Байден на сьогодні є найстарішим на момнта обрання президентом США, 20 листопада йому виповнилося 78 років, демократ більш півстоліття пробув в американській політиці.

Як повідомляв УНН, інавгурація Байдена відбудеться сьогодні, 20 січня. У зв'язку з останніми подіями, зокрема штурмом Капітолію прихильниками Дональда Трампа, в столиці США посилили заходи безпеки.

УНН буде вести пряму трансляцію на свій сторінці в Facebook.

Українські Національні Новини

Новини Світу