nazk-golos-zalishivsya-bez-groshey-cherez-zakupku-sotsdoslidzhen-i-media-monitoringu-na-milyon

НАЗК: "Голос" залишився без грошей через закупку соцдосліджень і медіа-моніторингу на мільйон

 • 14249 переглядiв

КИЇВ. 11 січня. УНН. Державне фінансування парламентської партії "Голос" призупинили через порушення у їх звіті - не підтверджені договори на близько 1,1 млн грн, зокрема, на закупівлю медіа-моніторингу, пошуку інформації та соціологічних досліджень. Про це повідомили у пресслужбі Національного агентства з питань запобігання корупції, передає УНН.

“НАЗК зупинило фінансування двох парламентських політичних партій через зазначення недостовірних відомостей у звітах. Це політичні партії “ВО “Батьківщина” та “Голос”. За результатами аналізу звітів партій фінансування зупинено до усунення порушень... НАЗК встановило, що партія “Голос” оформила ряд договорів із фізичними особами-підприємцями на суму близько 1,1 млн грн щодо послуг, виконання яких документально належним чином не підтверджено. Серед таких послуг — медійний моніторинг, пошук інформації, соціологічні дослідження тощо”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що також "встановлені інші порушення та недоліки, які не пов’язані із зупиненням фінансування партії".

“Закиди про начебто “політичний тиск” не мають жодних підстав. НАЗК чітко вказало, які порушення були виявлені у звітах партій. НАЗК сподівається, що партія “Голос” у найкоротші строки надасть уточнюючий звіт, який може бути підставою для відновлення державного фінансування”, — сказав заступник голови Агентства Іван Пресняков.

При цьому зазначається, що на сьогодні “ВО “Батьківщина” "вже подала уточнюючий звіт, у якому усунула порушення, унаслідок чого НАЗК відновило державне фінансування цієї політичної сили".

Також вказано, що перевірки звітів партії “Слуга Народу” за І та ІІ квартал наразі тривають, оскільки їх було подано 31 грудня 2020 року.

Повідомляється, що в ухваленому Верховною Радою державному бюджеті на 2021 рік на фінансування партій передбачено 697 млн грн. Це становить 63 % від загальної суми коштів, передбачених на фінансування діяльності НАЗК.

Нагадаємо, НАЗК перекрило "Голосу" фінансування з бюджету.

За даними НАЗК, у 2020 році за бюджетною програмою "Фінансування статутної діяльності політичних партій" Національному агентству затвердили видатки в обсязі 283 530,9 тис. грн. З цих коштів партії мали отримати кошти пропорційно до кількості отриманих голосів виборців, "Голос", зокрема, найменше з п'яти політсил, а саме – 18 985,15 тис. грн. "Голос" також додатково мав отримати 14 176,55 тис. грн за дотримання гендерних квот при формуванні виборчих списків.

Додамо, що раніше НАЗК виявило низку порушень у звіті партії Пальчевського.

Українські Національні Новини

Політика