nazk-rozkritikuvalo-propozitsiyu-skasuvati-uvyaznennya-yak-pokarannya-za-brekhnyu-v-deklaratsiyakh

НАЗК розкритикувало пропозицію скасувати ув’язнення як покарання за брехню в деклараціях

 • 13374 переглядiв

КИЇВ. 1 грудня. УНН. Розроблений робочою групою Верховної Ради законопроект щодо відповідальності за брехню в декларації не передбачає ув’язнення за неподання декларації чи умисне декларування недостовірної інформації. Це констатували у Національному агентстві з питань запобігання корупції і зробили заяву з критикою щодо такої ситуації, передає УНН з посиланням на пресслужбу НАЗК.

“Законопроект робочої групи з вирішення конституційної кризи скасовує ув’язнення за умисне декларування недостовірної інформації, яке раніше пропонували 6 із 7 парламентських фракцій і груп… Під час парламентських виборів практично кожна партія декларувала нетерпимість до корупції та достойне покарання для корупціонерів, “безкомпромісну боротьбу з корупцією”, “знищення системної корупції” та “саджання корупціонерів”. На жаль, робоча група у Верховній Раді, на яку було покладено завдання вирішити конституційну кризу, проігнорувала запит суспільства на справедливе покарання корупціонерів та положення програм відповідних політичних сил. Розроблений робочою групою законопроект № 4441 не передбачає позбавлення волі ані за умисне декларування недостовірної інформації, ані за умисне неподання декларації”, - йдеться у заяві.

Зазначається, що НАЗК впевнене, що таке покарання не сприятиме ефективному запобіганню корупції та утвердженню справедливості в українському суспільстві.

“Так, навіть ті особи, які умисно зазначають у декларації недостовірні відомості на суму від 3000 прожиткових мінімумів (від 6,306 млн грн і більше, у тому числі якщо це будуть сотні мільйонів гривень) каратимуться лише штрафом — від 3000 до 5000 неоподатковуваних мінімумів (від 51 тис. грн до 85 тис. грн)”, - вказано у повідомленні.

Повідомляється, що за умисне неподання декларації також передбачено лише штраф від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів (від 42,5 тис. грн до 51 тис. грн), громадські роботи та заборона обіймати певні посади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У робочій групі щодо КСУ очікують ухвалення закону про брехню в деклараціях цього тижня

“Такі норми лише допомагатимуть корупціонерам уникати реальної відповідальності за свої злочини. У той час, як у Польщі, Латвії й Литві за неподання декларації та декларування недостовірних відомостей можна отримати реальний тюремний строк, ми просто даватимемо корупціонерам можливість і далі красти”, — сказав голова НАЗК Олександр Новіков.

Вказано, що зареєстровані ще 2 листопада законопроекти № 4304, № 4307 та № 4301 передбачають ув’язнення за умисне декларування недостовірної інформації та умисне неподання декларації.

“НАЗК продовжує дотримуватися раніше висловленої позиції та зазначає, що за умисне зазначення недостовірних відомостей на більш ніж 1 млн грн має передбачатися позбавлення волі. Інакше — ефективне запобігання корупції буде неможливим”, - додали у пресслужбі.

Нагадаємо, у фракції Зеленського не можуть швидко повернути відповідальність за брехню у деклараціях.

Також нагадаємо, робоча група по КСУ 27 листопада вирішила, що за брехню в деклараціях не має бути позбавлення волі.

Українські Національні Новини

Політика