nazvano-obovyazkovu-umovu-dlya-pochatku-likuvannya-raku

Названо обов'язкову умову для початку лікування раку

 • 31612 переглядiв

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Перший та дуже важливий крок до успішного лікування онкологічного захворювання — правильний діагноз. Розібратися, з якою саме хворобою доводиться мати справу, дозволяє лише гістологічне дослідження пухлини. На цьому наголосив ізраїльський клінічний онколог, променевий терапевт, керівник напрямів клінічної онкології та променевої терапії LISOD Цві Бернштейн.

Цитата

“Скарги пацієнта, клінічний огляд та додаткові методи дослідження (УЗД, КТ, МРТ) можуть допомогти лікарю запідозрити наявність пухлинного процесу або навіть бути впевненим у його існуванні. Але для того, щоб обрати оптимальне лікування, потрібна гістологічна верифікація пухлини. Для цього проводиться біопсія — процедура, під час якої береться зразок клітин або тканини з підозрілої ділянки для мікроскопічного дослідження. Після ретельного вивчення матеріалу під мікроскопом, а здебільшого і додаткових спеціальних т.зв. імуногістохімічних досліджень ми можемо говорити з точністю про те, яка це пухлина (доброякісна або злоякісна), з якого виду тканини вона походить, які у неї особливості. Відповідно до отриманої інформації, ми можемо рекомендувати той чи інший вид ефективного лікування. "Немає гістології — немає онкології", починати лікування пацієнта без гістологічної верифікації пухлини неприпустимо, за вкрай рідкісними винятками”.

Деталі

Лікування раку практично завжди комплексне і може включати хірургію, променеву терапію, хіміотерапію. Звичайно, багато залежить від діагнозу. Але навіть за одного захворювання тактика може відрізнятися. Якщо взяти, наприклад, рак молочної залози, існує кілька його підтипів і кожен лікується за певним протоколом.

Завдяки гістологічному дослідженню визначається молекулярно-генетичний профіль пухлини — її особливості. Це дозволяє лікарям вибрати саме ті методи, які з найбільшою ймовірністю допоможуть вилікувати конкретну людину. Не секрет, що досягти найкращого результату можливо, якщо пацієнт отримає персоналізовану терапію, тобто лікування, продумане та прораховане до дрібниць (з урахуванням особливостей пухлини, її поширення, віку людини, загального стану здоров'я, супутніх захворювань, факторів ризику та інших нюансів).

Контекст

У Лікарні ізраїльської онкології LISOD знають, наскільки важливо точно визначити, з яким новоутворенням доводиться мати справу. Адже буває і так, що первинну пухлину виявити не вдається, а виявляються лише її метастази. У такому разі розставити всі крапки над “і” дозволяє дослідження зразка тканин.

Щоб отримати максимальну інформацію про пухлину та унеможливити помилку, обов'язково проводиться верифікація (підтвердження) діагнозу у провідній лабораторії Німеччини. Висновок німецьких експертів дозволяє переконатися, що діагноз встановлено правильно. Таким чином діагностуються навіть рідкісні та складні захворювання, в українських лабораторіях можливостей для подібної діагностики не надто багато. Правильний діагноз — запорука того, що пацієнт отримає те лікування, яке йому потрібне.

Додатково

Існує думка, що біопсія сприяє поширенню пухлини організмом, — це помилка. Так само нічого спільного з правдою не має твердження, що потрапляння кисню в черевну порожнину призводить до прогресування раку. Це міфи. Біопсія не впливає на поширення пухлини. Це дійсно важливе дослідження, яке допомагає правильно діагностувати захворювання та ефективно лікувати пацієнта.

Українські Національні Новини

Здоров'я