nbu-i-uryad-obgovorili-potentsiyni-naslidki-koronavirusu-dlya-ukrayinskoyi-ekonomiki

НБУ і уряд обговорили потенційні наслідки коронавірусу для української економіки

 • 10975 переглядiв

КИЇВ. 2 березня. УНН. Голова Національного банку України Яків Смолій і урядовці під час традиційної зустрічі обговорили вплив поширення коронавірусу на світові фінансові та товарні ринки та оцінку потенційних наслідків для української економіки, передає УНН з посиланням на пресслужбу НБУ.

"У фокусі уваги уряду та НБУ... був стан світових фінансових та товарних ринків, вплив поширення коронавірусу на них та оцінка потенційних наслідків для української економіки", - йдеться у повідомленні НБУ щодо зустрічі.

Цього разу ця зустріч за участю Прем'єр-міністра Олексія Гончарука, голови НБУ Якова Смолія, представників Мінфіну, Мінекономіки та Нацбанку була присвячена макроекономічній стабілізації та здешевленню іпотечних і бізнес-кредитів.

Як відзначив Смолій на зустрічі, банки вже активно знижують кредитні ставки, особливо для бізнесу. "Інфляція знижується швидше, ніж ми очікували, і це дає нам можливість активно знижувати облікову ставку, що ми і робили протягом зимових місяців. Очікуємо, що за умови продовження реформ та співпраці з МВФ цей рік завершимо із ставкою на рівні 7%. Це потрібно і для утримання інфляції в оптимальному для економіки діапазоні 5% +/- 1 п.п., і дає змогу знизити вартість кредитів для бізнесу та населення і стимулювати ділову активність", - зауважив Смолій.

Також під час зустрічі учасники підбили підсумки зими для економіки, фінансового сектору та державного бюджету. Так, згідно з оновленими даними Держстату, в 2019 році падіння промисловості становило 0,5%. Падіння насамперед торкнулося виробництва електроенергії та добування вугілля. "Однак в обох випадках це не є сигналом про проблеми у промисловості, адже спричинено нетрадиційно теплою зимою", - зауважили у НБУ.

Нагадаємо, уряд планує протягом поточного року знизити ставку по кредитах до 7%.

Українські Національні Новини

Економіка