nbu-pidvischiv-oblikovu-stavku-do-6-5

НБУ підвищив облікову ставку до 6,5%

 • 16884 переглядiв

КИЇВ. 4 березня. УНН. Національний банк України підвищив облікову ставку до 6,5% річних. Про це йдеться у повідомленні пресслужби НБУ, передає УНН.

Цитата:

"Правління НБУ прийняло рішення підвищити облікову ставку до 6,5% річних. Це рішення спрямоване на поступове повернення інфляції до цілі в умовах відновлення як світової, так і української економіки", - йдеться у повідомленні.

Деталі

У НБУ рішення пояснили тим, що врахували "баланс ризиків, суттєве посилення фундаментального інфляційного тиску впродовж останніх місяців".

"Національний банк України готовий до більш рішучого підвищення облікової ставки для обмеження фундаментального інфляційного тиску, стабілізації очікувань та приведення інфляції до цілі", - додали у Нацбанку.

Як вказали у НБУ, на початку 2021 року інфляція прискорилася та очікувано вийшла за межі цільового діапазону 5% ± 1 в. п.

"Інфляція сягне пікових значень усередині поточного року, проте надалі почне сповільнюватися й повернеться в цільовий діапазон у першому півріччі 2022 року", - відзначили у регуляторі.

При цьому вказано, що Нацбанк очікує подальшого прогресу України в перемовинах із МВФ. "Основним припущенням, яке правління Національного банку України бере до уваги, залишається продовження співпраці з МВФ", - додали у НБУ.

Ключовим ризиком для макрофінансової стабільності, вказали у НБУ, "як і раніше, залишається посилення карантинних обмежень як в Україні, так і у світі для протидії поширенню пандемії COVID-19".

Доповнення

Перед цим НБУ залишав облікову ставку на рівні 6% кілька місяців поспіль.

Облікова ставка визначає відсоток, під який банки можуть отримати кошти (рефінансування) від центробанку, і впливає на відсоток, під який банки дають кредити.

Українські Національні Новини

Економіка