nbu-skladnoschi-v-energetitsi-pogliblyat-spad-ekonomiki-z-pochatkom-zimi

НБУ: складнощі в енергетиці поглиблять спад економіки з початком зими

 • 213204 переглядiв

КИЇВ. 28 жовтня. УНН. Складнощі в енергетиці після атак рф на інфраструктуру зумовлять поглиблення спаду реального ВВП з початком зими. Про це йдеться у новому інфляційному звіті НБУ, пише УНН.

Деталі

Як повідомляється, у зимовий період додатково обмежуватимуть економічну активність пошкодження енергетичної інфраструктури та вимушене зменшення споживання електроенергіх через ракетні обстріли росії та не підключену до української енергосистеми ЗАЕС.

За оцінками НБУ, запаси газу та вугілля будуть на мінімально достатньому рівні на початок опалювального сезону.

Цитата

"Але в разі холоднішої за норму погоди (хоча Укргідрометцентр наразі прогнозує помірно холодну зиму) або додаткових руйнувань енергетичної інфраструктури у години максимального споживання для балансування системи доведеться вдаватися до примусових відключень по всій країні (як це було після ракетних атак), а дефіцит е/е може охопити понад 15% споживачів України. Відповідно складнощі в енергетиці зумовлять поглиблення спаду реального ВВП у IV кварталі", - наголосили у Нацбанку.

За оцінками НБУ, у четвертому кварталі очікується падіння реального ВВП на 35,6%, а за підсумками року - на 31,5%.

Доповнення

росія з приходом холодів націлилася на об'єкти енергетики в Україні. Після масованих ударів рф з 10 жовтня постраждала третина енергетичної інфраструктури України. Після чергової атаки 22 жовтня в Укренерго повідомили, що масштаби пошкоджень від ударів співставні чи більші за наслідки 10-12 жовтня. Для стабілізації ситуації ввели віялові відключення.

У ніч на 27 жовтня рф знову атакувала енергетичну інфраструктуру України. Після цього українцям ввели жорсткіші і триваліші обмеження електропостачання.

Українські Національні Новини

Економіка