nbu-spodivayetsya-na-valyutni-nadkhodzhennya-vid-zarobitchan-ta-aytishnikiv

НБУ сподівається на валютні надходження від заробітчан та айтішників

 • 98024 переглядiв

КИЇВ. 14 квітня. УНН. В умовах повномасштабного вторгнення рф і порушення через це зовнішньої торгівлі України Національний банк бачить одними з основних джерел валютних надходжень в країну перекази від трудових мігрантів та ІТ-індустрію. Також сподівається і на фінансову підтримку міжнародних партнерів та поступове відновлення експорту та імпорту, повідомляє УНН з посиланням на коментар НБУ.

Цитата

"Фінансова підтримка міжнародних партнерів України буде вагомим джерелом валютних надходжень в Україну. Іншими відносно стабільними джерелами залишатимуться перекази трудових мігрантів та доходи ІТ-індустрії", - йдеться у повідомленні.

Деталі

Також очікується, що після значного скорочення у перший місяць війни експорт та імпорт поступово відновлюватимуться.

Так, експорт товарів у березні 2022 року стрімко скоротився через порушення логістики та руйнування виробничих потужностей. Імпорт товарів у минулому місяці також значно знизився внаслідок зменшення внутрішнього попиту, складнощів із логістикою, а також обмеження імпорту критичними статтями, вказали у Нацбанку.

"Водночас за очікуваннями Національного банку, завдяки частковому вирішенню проблем із логістикою обсяги експорту поступово зростуть, якщо порівняти з березневими результатами. Імпорт товарів і послуг в Україну також збільшуватиметься помірними темпами завдяки поступовому відновленню споживчого та інвестиційного попиту", - очікують у регуляторі.

Там також зазначили, що бізнес поступово відновлює свою діяльність, долаючи виклики воєнного часу.

"Результати позапланових опитувань, що провів Нацбанк, свідчать про зниження кількості підприємств, які повністю припинили свою діяльність. Так, якщо в перші тижні березня частка цих підприємств перевищувала 30%, то на початку квітня – зменшилася до 23%", - зазначили у НБУ.

Стабільним, як вказано, лишається споживання та виробництво електроенергії, а кількість відкритих закладів громадського споживання та їх обороти збільшуються. Про пожвавлення економічної активності також свідчить відновлення продажу квитків Укрзалізницею та стійкий попит на них, додали у НБУ.

"Водночас у багатьох регіонах України активні бойові дії тривають. Втрати серед населення зростають, а знищення інфраструктури та виробничих потужностей продовжується. Повномасштабний напад росії на Україну також призвів до розриву виробничих зв'язків між регіонами та до значного зростання вимушеної міграції. Як наслідок, втрати від війни будуть значними", - зауважили у Нацбанку.

Доповнення

Реальний ВВП України, на тлі повномасштабного вторгнення рф, може скоротитися не менш ніж на третину у 2022 році, прогнозує НБУ.

Українські Національні Новини

Економіка