nbu-sud-vidkriv-provadzhennya-u-spravakh-pro-styagnennya-koshtiv-z-kolomoyskogo

НБУ: суд відкрив провадження у справах про стягнення коштів з Коломойського

 • 11199 переглядiв

КИЇВ. 11 липня. УНН. Господарський суд Дніпропетровської області за позовом Національного банку України відкрив провадження у справах про стягнення коштів з екс-акціонера ПриватБанку Ігоря Коломойського. Про це УНН повідомляє з посиланням на заяву НБУ.

"Господарський суд Дніпропетровської області призначив 11 липня 2019 року підготовче засідання за позовною заявою Національного банку до екс-акціонера ПриватБанку Ігоря Коломойського", - вказали у Нацбанку.

У НБУ розповіли, що у червні 2018 року подали в Господарський суд Дніпропетровської області чотири позови до Коломойського про стягнення з нього як з фінансового поручителя ПриватБанку заборгованості за кредитами рефінансування відповідно на 1,8 млрд грн, 1,27 млрд грн, 1,29 млрд грн, 0,5 млрд грн. "Йдеться про зобов’язання за договорами поруки відповідно до заборгованості, що виникла станом на кінець грудня 2015 року", - пояснили у Нацбанку.

Щодо стягнення заборгованості з Коломойського, яка почала формуватися вже з 2016 року, Нацбанк звернувся 18 грудня 2018 року з відповідним позовом до суду Першої інстанції Республіки і Кантона Женеви у Швейцарії, додали у НБУ.

Однак тоді Господарський суд Дніпропетровської області відмовив у відкритті проваджень, а апеляційний суд залишив у силі всі рішення суду першої інстанції. Нацбанк подав касаційні скарги.

"У березні 2019 рокі Велика Палата Верховного Суду задовольнила касаційні скарги Нацбанку та скасувала рішення судів попередніх інстанцій, направивши справи до Господарського суду Дніпропетровської області для вирішення питання щодо відкриття провадження. Після повернення справ з Верховного суду Господарський суд Дніпропетровської області відкрив провадження за всіма позовними заявами Нацбанку", - підсумували у НБУ.

"Нацбанк очікує за результатами проведення підготовчих засідань призначення судом розгляду справ по суті вже в серпні 2019 року та продовжить вживати правових заходів, необхідних для стягнення заборгованості за кредитами рефінансування", – зазначив начальник управління претензійно-позовної роботи юрдепартаменту НБУ Віктор Григорчук.

Нагадаємо, ПриватБанк здобув перемогу у Верховному Суді у спорі з майновими поручителями за кредитом рефінансування НБУ ПрАТ "Ерлан", яке раніше у банку називали пов'язаною особою з колишніми власниками банку.

Українські Національні Новини

Політика