nbu-ta-fgvfo-zapidozrili-u-rozkradanni-aktiviv-likvidovanikh-bankiv

НБУ та ФГВФО запідозрили у розкраданні активів ліквідованих банків

 • 20171 переглядiв

КИЇВ. 23 лютого. УНН. Керівництво Фонду гарантування вкладів фізосіб та Національного банку України застосували незаконні схеми по заволодінню активами ліквідованих банків. Про це в коментарі УНН повідомив прокурор Генеральної прокуратури України Владислав Куценко.

Він розповів, що ФГВФО навмисно знецінює активи ліквідованих банків, щоб розпродати їх підконтрольним особами у рази дешевше ринкової вартості.

“За моїм рапортом 3 січня цього року Національне антикорупційне бюро зареєструвало кримінальне провадження щодо можливих порушень діючого законодавства з боку керівника Нацбанку Валерії Гонтаревої та Костянтина Ворушиліна. Я бачу дві протиправні схеми і передав відповідні документи на підкріплення цієї позиції”, - зазначив В.Куценко.

Перша схема, за його словами, полягає у штучному знеціненні активів 68 ліквідованих банків.

“В процесі оцінки активів майна банку, їх вартість знизилася приблизно на 300 млрд грн. Активи вартістю 400 млрд грн перетворилися на 100 млрд грн. Тут я бачу безпосередньо, і це підкріплено серйозною доказовою базою, попередню змову групи осіб, а саме керівництва ФГВФО та НБУ. Наслідки таких дій ми сьогодні всі бачимо – протестні акції вкладників. Адже майна банків, яке розпродається, не вистачає для покриття їх вкладів”, - наголосив він.

Як зауважив прокурор, оцінкою майна ліквідованих банків займається Фонд гарантування вкладів фізосіб. Однак, після її проведення, самостійно визначає, чи погоджуватися з результатами, чи ні.

“Яскравим прикладом є ситуація з банком “Хрещатик”. Квартира у центрі столиці, на вулиці Прорізній, яка належить банку, здається в оренду за 100 грн/місяць. Тобто, ви розумієте, що відбувається? Майно в центрі Києва, яке коштує 1 мільйон доларів, після того як заходить Фонд гарантування вкладів оцінюється за 100 тисяч доларів, а потім продається підконтрольним залежним особам. Різниця у сумах — це якраз ті кошти, які вкладники не можуть собі повернути.
При чому тут Нацбанк? Нацбанк має чіткий вплив на ці процеси, адже адміністративна рада Фонду гарантування фізичних осіб складається з п’яти осіб: двох з них призначає Національний банк України, одного - Кабінет міністрів України, одного — Верховна Рада України, ну й останній п’ятий — директор - розпорядник цього Фонду.
Члени цього фонду від Нацбанку призначаються наказом Гонтаревої і підзвітні їй. Вони в будь-який момент можуть бути нею відкликані. Але при цьому погоджують всі рішення, які пропонує керівник Фонду. Вони не піднімають ніяких питань щодо незаконності знецінення активів.

В інтересах слідства я не маю права сьогодні називати, в яких процесах саме ми зафіксували попередню змову. Але те, що змова існує, підкріплено не просто якимись словами, а документами та фактажем, які сьогодні вже наявні в органах прокуратури.

Я не називаю Гонтареву та Ворушиліна - винними, але я заявляю про те, що вже на етапі цього досудового слідства зібрано достатньо документів, які вказують на пряму їх причетність до протиправних дій в банківській системі”, - пояснив прокурор.
Другу протиправну схему використовує НБУ для доведення банків до штучного банкротства, наголосив В.Куценко.
“Куратори НБУ вводяться не обов’язково лише в ті банки, які мають проблеми. Законодавство дозволяє в будь-який момент в будь-який діючий банк завести куратора від НБУ.

Куратор — це людина, яка має фактично надконтрольні повноваження над діяльністю банку. З цією людиною керівництво банку вимушене співпрацювати у своїй діяльності.

Людина має доступ до будь-яких документів банку, до будь-яких операцій і за пропозицією кураторів Нацбанку приймає ті чи інші рішення по звичайних комерційних банках, в тому числі з питань рефінансування.

Аналітика і документи, які ми передали до НАБУ, демонструють, що поява куратора від НБУ в банку призводить до того, що банки починають втрачати свої активи, а активи починають знецінюватися. В першому випадку ми говоримо про штучне заниження активів. А в другому — про знецінення активів. Наслідками є: введення тимчасової адміністрації і початок процедури ліквідації”, - наголосив В.Куценко.

Нагадаємо, за подібною схемою було ліквідовано банк “Михайлівський”. Керівництву банку були надіслані постанови НБУ, виконання яких призвело до його банкрутства.

При цьому Фонд гарантування вкладів фізосіб занизив вартість активів банку “Михайлівський” у 36 разів. Разом з тим, як зазначив екс-голова правління банку, навіть ті цифри, які наведені у прес-релізі ФГВФО, не сходяться між собою.

Як раніше повідомляв УНН, НАБУ загалом відкрила 5 кримінальних проваджень проти співробітників НБУ, зокрема за фактами, озвученими в аудіозаписах розмов заступника голови НБУ К.Рожкової з радником голови правління "Платинум-Банку" Дмитром Зінковим та бізнесменом Борисом Кауфманом щодо лобіювання інтересів згаданого банку. Із розмов слідує, що банкрутство банку “Михайлівський” було замовним і на користь “Платинум банку”, а сприяли цьому безпосередньо в НБУ.

Українські Національні Новини

Економіка