nbu-zafiksuvav-pozytyvnu-dynamiku-u-nebankivskomu-sektori-za-iv-kvartal-2023-roku

НБУ зафіксував позитивну динаміку у небанківському секторі за ІV квартал 2023 року

 • 54033 переглядiв

У IV кварталі 2023 року страхові премії зросли на 22%, активи кредитних спілок - на 10,7%, а активи фінансових компаній - на 2,7%.

У IV кварталі 2023 року страхові компанії залишились стабільними, а страхові премії зросли на 22%. Обсяг активів кредитних спілок зросло на 10,7%, а фінансові компанії показали зростання в активах на 2,7%. Про це повідомляє Національний банк України, передає УНН.

Деталі

У свіжому щоквартальному огляді, опублікованому Національним банком України, відзначається позитивна динаміка у небанківському фінансовому секторі за IV квартал 2023 року. Зокрема, спостерігалося зростання обсягів послуг страхування життя та кредитування фінансовими компаніями. Попри це, обсяги активів інших фінансових установ та основних фінансових послуг відбувалося зменшення, проте сектор залишався прибутковим.

У сегменті страхових компаній спостерігалася стабільність обсягів активів ризикових страховиків, тоді як активи страховиків життя зросли на 4% за квартал і на 17% упродовж року. Премії зі страхування життя також значно зросли як за квартал, так і протягом року.

Кредитні спілки зафіксували невелике зростання обсягу активів у IV кварталі, проте в загальному за рік відбулося їх скорочення на 2%. Незважаючи на це, кредитні спілки зберегли помірний прибуток, опираючись на зниження резервів під кредитні збитки.

Фінансові компанії також продемонстрували позитивні тенденції: активи фінкомпаній зросли на 2,7% у річному вимірі, а кредитування зросло на 10,7% у IV кварталі за рахунок надання нових кредитів бізнесу та населенню.

Додамо

Що стосується ломбардів, то їхня діяльність стагнувала, але завдяки зменшенню адміністративних витрат сегмент також отримав прибуток.

В Україні затвердили нову стратегію розвитку фінансового сектору29.08.23, 14:21 • [views_636690]