nbu-zalishiv-nezminnim-prognoz-inflyatsiyi

НБУ залишив незмінним прогноз інфляції

 • 7295 переглядiв

КИЇВ. 25 квітня. УНН. Національний банк України досі очікує, що інфляція буде і далі поступово уповільнюватися та на кінець 2019 року знизиться до 6,3%. Про це УНН повідомляє з посиланням на прес-службу НБУ.

"Інфляція буде і далі поступово уповільнюватися. Національний банк продовжує очікувати, що вона знизиться до 6,3% на кінець 2019 та 5,0% на кінець 2020 року. Як і прогнозувалося раніше, вже на початку 2020 року інфляція увійде в межі цільового діапазону (5% +/- 1 в.п.). Це насамперед буде результатом жорстких монетарних умов та стриманої фіскальної політики", - повідомили у НБУ.

Серед основних чинників подальшого сповільнення інфляції у НБУ перелічили:

  • зниження темпів зростання заробітних плат, рівень яких поступово наближається до відповідного показника сусідніх країн, в умовах послаблення інтенсивності міграційних процесів;
  • укріплення обмінного курсу гривні в першому кварталі 2019 року, що гальмуватиме темпи зростання цін на непродовольчі товари;
  • здешевлення газу на світових ринках, яке відображатиметься в зміні внутрішніх цін;
  • збільшення пропозиції продовольчих товарів як вітчизняного, так і іноземного походження.

Ці фактори, як зазначили у Нацбанку, також обумовлюватимуть подальше уповільнення базової інфляції (до 5,0% у поточному році та 3,7% у наступному).

"Гальмуватимуть зниження інфляції очікуване приведення окремих тарифів до ринкових рівнів та підвищення акцизів на алкогольну та тютюнову продукцію", - зауважили у регуляторі.

При цьому у НБУ зазначили, що в березні 2019 року споживча інфляція продовжила уповільнюватися до 8,6% у річному вимірі, що відповідало попередньому прогнозу Нацбанку. Базова інфляція знизилася навіть стрімкіше, ніж очікувалося раніше (до 7,6%). "Це свідчить про те, що фундаментальний інфляційний тиск на початку року продовжив послаблюватися", - додали у НБУ.

"Цьому сприяла жорстка монетарна політика Національного банку. Зокрема, вона стала однією з причин зміцнення курсу гривні. Це позначилося на цінах імпортованих товарів і товарів зі значною імпортною складовою. Незважаючи на електоральні події, на сьогодні зберігається сприятлива ситуація на фінансовому ринку України та інфляційні очікування населення, бізнесу, банків та фінансових аналітиків продовжують покращуватися", - вказали у Нацбанку.

На додаток до монетарних чинників, як повідомили у НБУ, послабленню інфляційного тиску сприяли розширення внутрішньої пропозиції окремих продуктів харчування та падіння світових цін на продовольство.

Нагадаємо, Національний банк України знизив облікову ставку до 17,5% з 26 квітня 2019 року.

Українські Національні Новини

Економіка