nbu-zarplati-v-ukrayini-pid-chas-viyni-skorotilisya-na-25-50

НБУ: зарплати в Україні під час війни скоротилися на 25-50%

 • 175213 переглядiв

КИЇВ. 7 червня. УНН. Більшість підприємств не в змозі виплачувати зарплату на довоєнному рівні, повідомили у НБУ у макроекономічсному та монетарному огляді за червень, пише УНН.

Цитата

"За різними опитуваннями падіння зарплат у приватному секторі в середньому становило від 25% до 50% порівняно з довоєнним часом", - вказали у Нацбанку.

Деталі

  • за опитуванням НБУ, найбільше таких у добувній промисловості і будівництві. Поступово зростає частка підприємств, що зменшили оплату праці на 10-50%, зокрема в енергетиці, секторі послуг, транспорті та торгівлі. С/г підприємства переважають серед тих, хто не змінив або навіть підвищив зарплати
  • за оцінками grc.ua, зарплати в травні були на 10-60% нижчі за довоєнні (залежно від виду діяльності). Водночас у травні порівняно з квітнем зросли зарплати для водіїв, медиків та фармацевтів, у переробній промисловості та с/г.

Дещо краща ситуація, як зазначається, в бюджетному секторі – персонал частково відправляли в простій з виплатою 2/3 зарплат.

"Утім доходи домогосподарств підтримуються соціальними виплатами, підвищенням пенсій та зростанням грошових виплат військовим", - зауважили у НБУ.

Раніше

Прем'єр Шмигаль заявляв, що через війну Україна втрачає від 35% до 50% ВВП, щодня втрати бюджету сягають близько 2 мільярдів гривень.

Українські Національні Новини

Економіка