ne-mozhemo-vrakhovuvati-politiku-golova-zhuri-vid-ukrayini-pro-0-baliv-dlya-polschi-na-yevrobachenni-2022

Не можемо враховувати політику: голова українського журі на Євробаченні-2022 пояснив 0 для Польщі

 • 125268 переглядiв

КИЇВ. 16 травня. УНН. Голова журі від України на Євробаченні-2022 Вадим Лисиця прокоментував оцінку "0" для представника Польщі. Про це повідомляє УНН із посиланням на Суспільне.

Деталі

"Професійне журі організатори додали, щоб зменшити вплив добросусідських стосунків на музичний конкурс: коли громадяни сусідніх країн голосують одне за одного. Тут є умови, які Європейська мовна спілка поставила перед журі, і я вперше зіткнувся з цією практикою. Ми не можемо враховувати в голосуванні політичний чинник. Журі має професійно оцінювати пісню, виступ, режисуру. Вчорашнє шоу було потужне — дуже багато талановитих виконавців і не менше представників країн, які допомагають Україні. Українське журі проголосувало за Польщу так само як і переважна більшість країн, тому експертна оцінка журі збіглася з більшістю Європи. Вся любов, яка спрямована нами до Польщі, до польського народу за величезну допомогу — військову, гуманітарну — виразилася у 12 балах від глядачів", — сказав Вадим Лисиця.

На запитання журналістів про те, чому деякі журі заявляли, що ставили Польщі 7 та 10 балів, а в результаті видало нуль, голова українського журі вказав на некоректне трактування.

"Це не бали, це позиція у рейтинговому списку. Тобто ми голосуємо “1” за найкращий виступ, і “24” — за найгірший виступ. Потім вираховується загальна кількість балів, яку отримала країна. Ці підрахунки робимо не ми, а ЄМС", — пояснив Лисиця.

Нагадаємо

Kalush Orchestra виграв Євробачення-2022, набравши загалом 631 бал: від суддів – 192, від глядачів – 439.

Зокрема, Україна отримала найвищі бали від суддів Польщі та Литви. Українське журі відповіло сусідам оцінкою "0". У соцмережах українці розкритикували суддів за такі оцінки. Також ця ситуація обурила міністра культури України Олександра Ткаченка.

Оцінки українського журі

12 – Велика Британія
10 – Португалія
8 – Нідерланди
7 – Греція
6 – Швейцарія
5 – Азербайджан
4 – Швеція
3 – Австралія
2 – Вірменія
1 – Чехія

Українські Національні Новини

Суспільство