ne-tilki-navalnogo-bellingcat-diznavsya-pro-sprobi-spivrobitnikiv-fsb-otruyiti-radnika-nyemtsova

Не тільки Навального: Bellingcat дізнався про спроби співробітників ФСБ отруїти радника Нємцова

 • 20491 переглядiв

КИЇВ. 11 лютого. УНН. Ті ж співробітники ФСБ Росії, які причетні до отруєння Олексія Навального, зробили дві спроби отруєння російського політика і журналіста, колишнього радника Бориса Нємцова, Володимира Кара-Мурзи. До такого висновку прийшли розслідувачі з Bellingcat, провівши спільне розслідування з The Insider і Der Spiegel, передає УНН.

Хто такий Володимир Кара-Мурза

Політик і журналіст, Володимир Кара-Мурза-молодший займається опозиційною діяльністю більше 20 років. Одним з найбільш помітних його досягнень була підготовка і просування закону імені Сергія Магнітського, прийнятого Конгресом США в 2012 році, який передбачає заборону на в'їзд в США і заморожування фінансових активів для російських чиновників, відповідальних за "грубі порушення прав людини".

Кара-Мурза просував закон разом зі своїм другом і соратником Борисом Нємцовим. У 2014 році Володимир Кара-Мурза повернувся з США, де раніше працював кілька років, щоб взяти участь в створенні руху "Відкрита Росія" Михайла Ходорковського (рух почав діяти у вересні 2014 року).

Історія отруєнь

У травні 2015 року відбулося перше отруєння політика. Кара-Мурзі раптово стало погано під час зустрічі з колегами. Лікарі поставили діагноз "гостра ниркова недостатність на тлі інтоксикації". Довгий час політик перебував в стані штучної коми, був підключений до апаратів штучного життєзабезпечення.

Два роки по тому, в лютому 2017 року, Кара-Мурза був госпіталізований в критичному стані в московську лікарню з такими ж симптомами, як і в перший раз. Політику вдалося вижити.

Як відзначають розслідувачі, в двох російських лікарняних звітах і трьох міжнародних експертизах про отруєння Кара-Мурзи був зроблений висновок про те, що причиною інцидентів було отруєння невстановленою речовиною.

Команда "отруйників"

В ході розслідування отруєнь Навального Bellingcat і The Insider встановили справжні особистості команди вбивць, що складається із співробітників НДІ-2 ФСБ ("Лабораторія") і співробітників другої служби ФСБ (Служби з захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом).

За даними журналістів, як мінімум за три місяці до отруєння за Кара-Мурзою почали їздити передбачувані "отруйники" з ФСБ. Вдалося відстежити чотири таких поїздки. Остання, в Казань, закінчилася 24 травня 2015 року, тобто менш ніж за 48 годин до початку симптомів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: YouTube заблокував відео з Навальним, де він розмовляє зі своїм можливим вбивцею

Єдине встановлене розслідувачами ім'я, що зв'язує всі відомі поїздки слідом за Кара-Мурзою - це Олександр Самофал, який імовірно є співробітником Другої служби ФСБ і періодично працює з групою з "лабораторії". Принаймні, в двох поїздках, які збігаються з подорожами Кара-Мурзи, Самофала супроводжував Костянтин Кудрявцев, який в грудні 2020 року розповів Навальному про операцію проти нього.

Четверта спільна поїздка політика і ФСБ в 2015 році закінчилася всього за два дні до першого отруєння Кара-Мурзи. Принаймні два співробітника ФСБ - Олександр Самофал з Другої служби ФСБ і Валерій Сухарєв з НДІ-2 - супроводжували його під час поїздки в Казань з 22 по 24 травня 2015 року.

Bellingcat, грунтуючись на наявному білінгу, зазначає, що Сухарєв в період отруєння Олексія Навального в Томську з 10 по 25 серпня 2020 року зробив більше сотні дзвінків членам бригади "отруйників", в першу чергу Олегу Таякіну (47 дзвінків і смс), який координував операції з отруєння з Москви. Також Сухарєв спілкувався з Макшаковим (11 разів) і десятки раз з Александровим, Осиповим і Кудрявцевим.

Найбільш правдоподібними журналісти вважають дві гіпотези отруєння Кара-Мурзи: або отруйники, не зумівши знайти підходящий момент під час відряджень політика, вирішили нанести токсин в Москві, або вони все-таки діяли як і в випадку з Навальним, і нанесли отруту на спідню білизну, коли Кара-Мурза був у Казані. У цьому другому випадку Кара-Мурза просто надягнув іншу білизну в Казані, а отруєну надягнув вже після приїзду в Москву.

Друге отруєння

Після першого отруєння Кара-Мурза проходив реабілітацію в США. Він повернувся в РФ лише в грудні 2015 року, в квітні 2016 року відновив поїздки по Росії. Тоді ж Самофал та інші вірогідні співробітники ФСБ знову почали слідувати за ним по містах. Одним з найбільш вірогідних сценаріїв під час другого отруєння журналісти вважають нанесення отрути через зубну щітку.

Що було до цього

Як повідомляв УНН, російському опозиціонеру Олексію Навальному стало погано 20 серпня у час перельоту з Томська в Москву. Літак екстрено посадили в Омську, де опозиціонера госпіталізували. Він знаходився в комі. Омські лікарі провели низку аналізів і прийшли до висновку, що подія не є отруєнням. 22 серпня Навального перевезли на лікування до Німеччини. Після цього його ввели у штучну кому.

2 вересня офіційний представник уряду Німеччини заявив, що в організмі російського опозиціонера Олексія Навального знайшли сліди отрути з групи "Новачок", а вже 7 вересня опозиціонера вивели з коми.

23 вересня Навальний був виписаний зі стаціонару берлінської клініки "Шаріте", де він провів 32 дні.

Експерти в Німеччині, а потім і інших країнах також прийшли до висновку, що Навальний був отруєний речовиною з групи "Новачок". Країни ЄС закликали Москву провести розслідування того, чого сталося. Вони також ввели санкції проти російських чиновників, які, на їхню думку, могли бути причетні до замаху на Навального.

У грудні 2020 року була опубліковане спільне розслідування The Insider, Bellingcat і CNN за участю Der Spiegel, які встановили імена та звання співробітників ФСБ, які отруїли Навального "Новачком", одним з яких був названий Костянтин Кудрявцев.

Українські Національні Новини

Новини Світу