nebezpechniy-dlya-ditey-internet-u-prezidenta-ozvuchili-statistiku

Небезпечний для дітей інтернет: у Президента озвучили статистику

 • 34104 переглядiв

КИЇВ. 18 листопада. УНН. Згідно з результатами досліджень, 30% дітей погоджувались зустрітись з людиною, яку ніколи в житті не бачили, після спілкування з нею в мережі Інтернет. Окрім того, 67% дітей бачили в інтернеті те, що їх засмучувало. Про це повідомив під час брифінгу у понеділок Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, передає кореспондент УНН.

"Нещодавно разом з Міжнародним союзом електрозв’язку ми провели дослідження,.. де було опитано понад 5 тис. дітей і 5,5 тис. батьків. Це досить велика кількість. Що ми побачили? Стосовно дітей: 35% використовують інтернет заради соціальних мереж. Тобто, кожна третя дитина досить серйозно сидить в інтернеті, в соцмережах, і дослідження показують, що майже 80% з цих дітей сидить в інтернеті від 1 до 6 годин, 30% - від 3 до 6 годин. Тобто, це досить велика цифра", - сказав Кулеба.

Він припустив, що наразі дорослі розуміють і багато говорять про те, що шкідливо сидіти в інтернеті, що це шкодить і психіці, і зору, але дитина безперешкодно має доступ до мережі.

"Дослідження показало, що 30% дітей погоджувались зустрітись із дорослою людиною – взагалі з людиною, яку ніколи в житті не бачили, погоджувались зустрітись офлайн після спілкування в інтернеті… 70% переконані, що знають інтернет краще, ніж батьки, і більше, ніж батьки. 67% бачили те, що їх засмучувало - це були зображення або повідомлення. Тобто майже 70% дітей зазнавали певного насильства, травмувалися, або їм було неприємно дивитись або отримувати те, що вони бачили в інтернеті", - зазначив уповноважений Президента.

З його слів, це ж дослідження показало, що 58% батьків зазначають, що їх діти активно користуються інтернетом, лише 25% використовують сервіси моніторингу та фільтрації на пристроях дітей.

"Тобто, лише один з чотирьох батьків використовують якісь заходи. Інші батьки або свідомо їх не використовують, або взагалі не знають, що такі засоби існують. 42% не вміють це робити, 23% зазначають, що у їхніх дітей були проблеми онлайн. Тобто кожен з 4 батьків бачить, що їхня дитина має проблему через інтернет-мережу. 85% з батьків не знають, куди звернутись у випадку виникнення цих проблем. Хоча, опитування дітей показало, що діти вважають, що якщо у них виникає якась проблема, так само 70% вважають, що вони зможуть звернутись до власних батьків", - повідомив він.

На думку Кулеби, на сьогодні в Україні існує досить серйозна проблема з тим, щоб вирішувати ці проблеми на законодавчому рівні.

"Ми провели відповідні зустрічі з міністрами, консультації, і буде запущена відповідна робота для розробки стратегії. Але те, що негайно потрібно було б зробити, і про це радять нам спеціалісти з Ради Європи, з якими ми консультувались і маємо відповідну співпрацю, щодо програми, яка називається "Зупинити сексуальне насильство та експлуатацію дітей в інтернеті", - додав Омбудсмен.

Як повідомляв УНН, зі слів Кулеби, кожна п'ята дитина в Україні потерпає від сексуального насильства.

Українські Національні Новини

Політика