nichna-kiberataka-derzhspetszvyazku-kazhe-pro-nedoskonaliy-zakhist-u-suttyeviy-chastini-inforesursiv-partneri-zaproponuvali-dopomogu

Нічна кібератака: Держспецзв'язку каже про недосконалий захист у суттєвій частині інфоресурсів, партнери запропонували допомогу

 • 15614 переглядiв

КИЇВ. 14 січня. УНН. Україна має недосконалий захист у суттєвій частині інформаційних ресурсів, що засвідчила вчорашня кібератака на державні сайти. Про це заявив журналістам на брифінгу у п’ятницю заступник голови Держспецзв'язку Віктор Жора, передає кореспондент УНН.

Цитата:

“Наші міжнародні партнери запропонували нам допомогу в розслідуванні цього інціденту, у ліквідації його наслідків, і ми так само плідно з ними взаємодіємо”, - сказав Жора.

З його слів, наразі триває розслідування, і компетентні органи з’ясовують, чи були ще якісь ознаки, пов’язані з атакою, окрім розміщення хакерами заяви.

“Я можу засвідчити недосконалий захист у суттєвій частині інформаційних ресурсів. Хочу зауважити, що держава активно бере участь у підвищенні нашої кіберстійкості, починаючи з 2014 року. Ми досягли значного прогресу у цій сфері, але розуміємо велику кількість ресурсів, що кинуті на те, щоб зруйнувати цей баланс, і зробити Україну вразливою у кіберпросторі”, - додав він.

Контекст

У ніч з 13 на 14 січня було здійснено хакерську атаку на низку урядових сайтів, зокрема МЗС, МОН та інші.

Не працювали сайти Міністерства закордонних справ та Міненерго, ДСНС та МОН. ЗМІ писали про те, що сайт КМУ також заблоковано, однак станом на 8:30 працював доступ до урядової сторінки. Сайт "Дії" також "лежав".

Зловмисники на головних сторінках цих сайтів розмістили повідомлення провокаційного характеру. При цьому в мережі шириться начебто заява самих хакерів, у якій стверджується, що “усі ваші особисті дані були завантажені у загальну мережу”.

Роботу більшої частини атакованих державних ресурсів вже відновлено. Контент сайтів при цьому залишився без змін, і витоку персональних даних не відбулося, інші сайти відновлять роботу найближчим часом, вказують у СБУ та Мінцифрі.

Зараз Держспецзв'язку спільно зі Службою безпеки України та Кіберполіцією збирає цифрові докази та займається розслідуванням інциденту.

Українські Національні Новини

Політика