niderlandi-ne-pogodilis-na-vimogu-rosiyi-pro-oplatu-za-gaz-v-rublyakh

Нідерланди не погодились на вимогу росії про оплату за газ в рублях

 • 105208 переглядiв

КИЇВ. 30 травня. УНН. Газовий трейдер із Нідерландів Gasterra відмовився виконувати вимоги "Газпрому" про оплату газу в рублях. Про це йдеться у заяві, опублікованій у понеділок на сайті компанії, пише УНН.

Цитата

«Голландський газовий трейдер GasTerra вирішив не виконувати вимоги "Газпрому" щодо односторонньої оплати. Ці вимоги викладено в указі президента росії володимира путіна про оплату поставок російського газу. У відповідь на рішення GasTerra "Газпром" оголосив про припинення поставок з 31 травня 2022», - сказано в заяві.

Деталі

Так, в указі від 31 березня путін заявив, що відтепер російський газ має оплачуватись у рублях. Це означає, що будь-хто бажаючий купити газ повинен буде відкрити в Газпромбанку в Москві рахунок у євро та рублях.

«GasTerra не піде на вимоги Газпрому щодо оплати. Це пов'язано з ризиком порушення санкцій, введених ЄС, а також із занадто великою кількістю фінансових та операційних ризиків, пов'язаних із необхідним способом оплати. Зокрема, відкриття рахунків у Москві відповідно до російського законодавства та їх контроль з боку російського режиму становлять занадто великий ризик для компанії з Гронінгена», - заявили в компанії.

Як зазначається, припинення постачання з боку "Газпрому" означає, що в період до 1 жовтня 2022 року, дати закінчення дії контракту, не буде поставлено близько 2 млрд. м3 законтрактованого газу.

Компанія заявила, що передбачила такий поворот, попередньо закупивши газ у інших постачальників.

«GasTerra неодноразово закликала Газпром дотримуватися узгодженої в контракті структури платежів та зобов'язань з постачання, але безрезультатно», - додали в компанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗМІ опублікували список європейських компаній, що платять рф за газ у рублях

Українські Національні Новини

Новини Світу