niderlandi-rozcharovani-rishennyam-shell-zminiti-podatkove-rezidentstvo

Нідерланди розчаровані рішенням Shell змінити податкове резидентство

 • 19715 переглядiв

КИЇВ. 16 листопада. УНН. Влада Нідерландів висловила розчарування рішенням британсько-нідерландської нафтогазової компанії Shell перевезти свою штаб-квартиру з Гааги до Лондона, передає УНН із посиланням на заяву глави міністерства економіки та політики Нідерландів у галузі клімату відомства Стефа Блока у Twitter. 

Цитата

"Ми неприємно здивовані. Уряд глибоко засмучений цим рішенням", - заявив Блок в понеділок, 15 листопада.

Міністр зазначив, що Мінекономіки Нідерландів веде переговори з Shell з приводу наслідків цього рішення компанії для робочих місць у країні, а також щодо ключових інвестиційних рішень. За словами Блока, Shell запевнила владу в Гаазі, що з Нідерландів до Великої Британії переїде лише низка співробітників, які обіймають керівні посади, а також кілька членів ради директорів компанії.

Міністр у справах бізнесу, енергетики та промислової стратегії Великої Британії Квазі Квартенг у свою чергу написав у Twitter, що "вітає новину про намір Shell перенести свою штаб-квартиру до Лондону в рамках плану прискорення переходу на чистіші джерела енергії".

Плани компанії

У Гаазі, як і раніше, залишаться кілька частин компанії, зокрема відділення технології, а також інтегрований центр газу та відновлюваних джерел енергії.

В офіційному повідомленні, розміщеному на сайті компанії 15 листопада, йдеться, що Shell також планує спростити структуру акцій, а саме уникнути системи двох лінійок акцій (А і В) і створити замість них одну, "яку інвесторам буде простіше зрозуміти і оцінити". Після цього інвестори збережуть ті ж права, які мали до цього. Акції, як і раніше, розміщуватимуться на біржах Лондона, Амстердама та Нью-Йорка.

Компанія "пишається своєю британсько-нідерландською спадщиною" і намагатиметься зберегти широке представництво та велику кількість робочих місць у Нідерландах, зазначається у повідомленні Shell.

Проблеми Shell у Нідерландах

До ухвалення рішення про перенесення штаб-квартири до Британії Shell зіткнулася в Нідерландах із низкою труднощів.

Зокрема, у травні суд у Гаазі зобов'язав нафтогазову компанію скоротити до 2030 року викид двоокису вуглецю на 45 відсотків порівняно з рівнем 2019 року. Позов проти компанії подали сім екологічних організацій на чолі з голландським відділенням "Друзі Землі" (Friends of the Earth International) за підтримки 17 тисяч громадян королівства.

На початку 2021 року концерн оголосив про намір досягти цілої низки "кліматичних цілей" і прийняти низку самообмежень - за твердженням Shell, амбітних для галузі. Проте суд визнав, що цих обмежень недостатньо.

Українські Національні Новини

Економіка