niderlandy-nazavzhdy-zakryvaiut-velyke-hazove-rodovyshche-hroninhen-cherez-nebezpeku-zemletrusu

Нідерланди назавжди закривають велике газове родовище Гронінген через небезпеку землетрусу

 • 16627 переглядiв

Через часті землетруси, спричинені видобутком газу, Нідерланди назавжди закрили газове родовище у Гронінгені - одне з найбільших в Європі. Рішення прийнято незважаючи на юридичні оскарження з боку Shell та ExxonMobil.

Нідерланди закривають одне із найбільших газових родовищ Європи

Сенат Нідерландів прийняв рішення про остаточне закриття Гронінгенського газового родовища, відповідаючи на попередні обіцянки уряду не відновлювати видобуток газу через загрозу землетрусів у провінції Гронінген. Пише УНН із посиланням на DW.

Деталі

Сенат Нідерландів офіційно вирішив припинити видобуток на Гронінгенському газовому родовищі. Таке рішення було ухвалено у вівторок, 16 квітня, верхньою палатою парламенту країни.

Цей крок став відповіддю на попередні зобов'язання уряду не відновлювати добування газу в провінції Гронінген через загрозу землетрусів. Компанії Shell та ExxonMobil, що керують оператором газового родовища у Гронінгені, подали до арбітражного суду.

Суд визначить, чи повинен уряд Нідерландів виплатити компаніям компенсацію за те, що після закриття родовища залишаться значні запаси газу. Експлуатація одного з найбільших газових родовищ у Європі була зупинена в жовтні 2023 року, але 11 свердловини залишилися активними на випадок "екстремально холодної зими" та через "нестабільну міжнародну обстановку", пов'язану з військовим конфліктом росії в Україні.

Рішення про закриття родовища було прийнято через часті землетруси, спричинені видобутком газу. У 2013 році обсяги видобутку на цьому родовищі були збільшені до майже 54 мільярдів кубометрів, не дивлячись на те, що роком раніше у Гронінгені стався найсильніший в історії регіону землетрус.

Після чергового сильного землетрусу в 2018 році уряд вирішив припинити всі видобувні операції. З 1986 року видобуток газу в Гронінгені спровокував близько 1600 землетрусів, внаслідок чого було пошкоджено десятки тисяч будівель і постраждало приблизно сто тисяч людей, як зазначено в парламентському звіті.

За весь цей час з родовища було видобуто приблизно 2,3 трлн кубометрів газу.

Нагадаємо

Європейські ціни на природний газ продовжили зростати через конфлікт між Іраном та Ізраїлем