nikaragua-zvilnila-222-politichnikh-vyazniv-i-vidpravila-yikh-do-ssha

Нікарагуа звільнила 222 політичних в'язнів і відправила їх до США

 • 635764 переглядiв

КИЇВ. 10 лютого. УНН. Нікарагуа звільнила 222 політичних в'язнів, серед яких були політичні лідери, священники, студенти та активісти, та депортувала їх до Сполучених Штатів. За словами американських посадовців, масове звільнення було як "одностороннім рішенням" уряду президента Даніеля Ортеги, так і результатом узгоджених дипломатичних зусиль, пише УНН з посиланням на The Associated Press.

Цитата

"І чи є це ознакою їхньої демонстрації того, що вони готові почати змінювати політику щодо прав людини, чи ні, ще належить з’ясувати. Але той факт, що їх звільнили, ми раді їх прийняти, і я радий, що вони вийшли", - сказав президент США Джо Байден в інтерв’ю Telemundo Noticias, додавши, що Вашингтон вважає, що всі політв'язні повинні бути звільнені.

Держсекретар США Ентоні Блінкен зі свого боку назвав це позитивним кроком.

"Звільнення цих осіб, один з яких є громадянином США, урядом Нікарагуа знаменує собою конструктивний крок у напрямку розв'язання проблем з порушеннями прав людини в країні та відкриває двері для подальшого діалогу між Сполученими Штатами та Нікарагуа щодо питань, які викликають занепокоєння", - сказав він.

Деталі

Як зазначає видання, це був несподіваний крок, оскільки на початку цього тижня відбулися "показові суди" та винесення вироку п’ятьом католицьким священникам, які, очевидно, летіли рейсом у четвер. Ортега не пом’якшив своєї риторики щодо нібито "втручання янкі" в його країну і, принаймні, публічно не сигналізував, що посилення санкцій США проти його сім’ї та найближчого оточення має бажаний ефект.

Президент Нікарагуа стверджував, що його ув'язнені опоненти та інші стояли за вуличними протестами 2018 року, як він стверджує, були змовою з його поваленням. Десятки тисяч осіб втекли у вигнання після того, як нікарагуанські сили безпеки жорстоко придушили ці антиурядові протести.

У телевізійному зверненні в четвер увечері Ортега заперечив наявність будь-яких переговорів зі США. Він сказав, що віцепрезидент і перша леді Росаріо Мурільо сказали йому: "Чому б нам не сказати послу забрати всіх цих терористів?"

"Мова не йшла про те, щоб щось вести. Це має бути зрозуміло. Ми не просимо, щоб вони скасували санкції. Ми не просимо нічого натомість", - сказав він, заявивши, що США "повинні забрати своїх найманців".

За словами представника Державного департаменту США Неда Прайса, Нікарагуа визначила 224 ув'язнених, які будуть відправлені на літаку, але двоє з них відмовилися. Їх не ідентифікували. Він додав, що ті, хто прибули до Вашингтона, прибули добровільно та отримають гуманітарне умовно-дострокове звільнення, що дозволить їм залишатися в країні протягом двох років. Вони зупинялися в готелях, підпорядкованих митній і прикордонній службі США та міністерству внутрішньої безпеки, і уряд співпрацюватиме з неурядовими організаціями, щоб допомогти в їх переселенні.

Нагадаємо

У січні 2022 року міністерство фінансів США ввело санкції щодо ще кількох нікарагуанських чиновників у понеділок, у день, коли президент Даніель Ортега має бути приведений до присяги після вельми сумнівних виборів.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Голова Пентагону розповів про стратегічну помилку Путіна

     • 106700 переглядiв

    Байден не вважає дії Ізраїлю в секторі Газа геноцидом

     • 102942 переглядiв

    В Харкові пролунали вибухи

     • 100757 переглядiв

    Новини по темі

    На Київщині працює ППО – офіційно

     • 586585 переглядiв

    На Полтавщині працює ППО

     • 597590 переглядiв

    Обшуки на митниці: деталі

     • 1142021 переглядiв