nimechchina-peredala-rf-protokoli-dopitu-navalnogo

Німеччина передала РФ протоколи допиту Навального

 • 12099 переглядiв

КИЇВ. 16 січня. УНН. Федеральне відомство у справах юстиції Німеччини відповіло на чотири правових запити Росії у справі про отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, усього за кілька днів до його повернення в РФ. Серед іншого Москві передали протоколи допиту Навального прокуратурою Берліна. Про це з посиланням на інформацію представника міністерства юстиції ФРН повідомляє DW, передає УНН.

"Федеральний уряд виходить з того, що уряд РФ тепер негайно вживе всіх необхідних заходів для розслідування злочину проти пана Навального. Цей злочин має бути розслідуваний у Росії. Усі необхідні дані для початку кримінального провадження, такі як проби крові, тканини і одягу Навального, знаходяться в розпорядженні Росії", - заявив представник в інтерв'ю dpa, зазначивши, що прояснення справи вимагає розслідування, адекватного тяжкості вчиненого злочину. 

Чиновник зазначив, що Німеччина наразі дала відповіді на всі запити російської сторони, зроблені в серпні і вересні 2020 року, у тому вигляді, наскільки це в даний час можливо і допустимо відповідно до Європейської угоди про надання правової допомоги та норм німецького права.

Представник німецького Мін'юсту уточнив, що Навальний був допитаний прокуратурою Берліна як потерпілий, при цьому опозиціонер "докладно відповів на всі запитання, поставлені російською генеральною прокуратурою". За словами чиновника, лікарі, які лікували Навального в берлінській клініці "Шаріте", не були допитані як свідки, оскільки вони зобов'язані зберігати лікарську таємницю. Російській стороні також не було передано жодної медичної інформації.

Як пояснив представник міністерства юстиції ФРН, особисті дані про стан здоров'я жертви кримінального злочину, згідно з німецькими правовими нормами, підлягають особливо суворому захисту, а Навальний не погодився на передачу цієї інформації російській стороні.

Олексій Навальний знепритомнів 20 серпня 2020 року в літаку, що вилетів з Томська в Москву. Після екстреної посадки в Омську його госпіталізували, а через два дні доставили для лікування в клініку "Шаріте" в Берліні. Росіянин перебував в штучній комі 19 діб. Експерти спецлабораторії бундесверу на прохання клініки провели токсикологічний аналіз проб, узятих у Навального, і виявили в них сліди речовини групи "Новачок". До аналогічних висновків незалежно один від одного прийшли лабораторії в Швеції і Франції, а також експерти Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

Влада РФ заперечує всі звинувачення у причетності до замаху на опозиціонера. ЄС і Велика Британія 15 жовтня минулого року ввели санкції за отруєння Навального. Москва у відповідь заявила про введення контрзаходів щодо провідних співробітників апаратів керівників ФРН і Франції. Понад 50 країн - учасниць ОЗХЗ в листопаді закликали Росію розслідувати отруєння політика.

Журналісти Bellingcat і The Insider 14 грудня 2020 року опублікували розслідування про групу можливих співробітників Федеральної служби безпеки (ФСБ), ймовірно, причетних до отруєння Навального. Сам опозиціонер 21 грудня оприлюднив запис телефонної розмови з Костянтином Кудрявцевим, - імовірно, військовим хіміком з Інституту криміналістики ФСБ, згаданим в розслідуванні. Кудрявцев в майже годинній бесіді розповів подробиці про ймовірний замах на опозиціонера. ФСБ назвала запис розмови провокацією і підробкою.

Навальний після отруєння планує повернутися до Росії 17 січня.

Українські Національні Новини

Новини Світу