nimechchina-pochinaye-golovuvati-u-g7-osnovni-zavdannya-berlina

Німеччина починає головувати у G7: основні завдання Берліна

 • 21178 переглядiв

КИЇВ. 1 січня. УНН. З 1 січня 2022 року Німеччина переймає по ротації головування у "великій сімці", передає УНН із посиланням на Deutsche Welle.

Цитата

"Зосередження уваги на головному має бути основою для цілеспрямованої програми роботи, яку ми намітили для цього головування", - заявив офіційний представник уряду Штеффен Хебештрайт, характеризуючи головне завдання Берліна у цій структурі.

Німеччина змінить на посаді голови G7 Велику Британію

Багато чого з того, що обговорювалося і вирішувалося "великою сімкою" у 2021 році під головуванням Великої Британії, буде продовжено й у новому році. Насамперед, це спільні дії у боротьбі з пандемією коронавірусу.

Зокрема, на саміті G7 у липні було погоджено програму, яка передбачає передачу до кінця 2022 року 2,3 млрд вакцин від коронавірусу бідним країнам. Німеччина є другим за величиною донором у програмі COVAX.

Центральною темою німецького головування має стати боротьба із зміною клімату. Про це заявила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок (Annalena Baerbock), виступаючи в Ліверпулі на останньому засіданні глав МЗС "великої сімки". За її словами, кліматична криза має вплив на питання миру та безпеки не лише для європейців, а й особливо для бідних країн.

Співпраця та конкуренція з Китаєм

Зупинити глобальне потепління неможливо без участі Китаю. Китай є партнером "великої сімки", наголосила Анналена Бербок, маючи на увазі не лише питання захисту клімату. Багато глобальних проблем можна вирішити лише спільно. Проте, наскільки можлива кооперація демократичних країн G7 з авторитарним режимом Пекіна? Китай - не лише партнер, але конкурент "великої сімки" з багатьох найважливіших позицій, зазначила глава німецького МЗС.

Дипломатія та міжнародне співробітництво базуються на кооперації, але також і на основі дотримання прав людини та виконання міжнародних договорів, наголосила міністр. Тому необхідно завжди враховувати цю зовнішньополітичну дилему.

США є найважливішим партнером

Так само бачить ситуацію і новий федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц (Olaf Scholz). Критична ситуація з правами людини в Китаї та порушення "універсальних норм" мають бути названі своїми іменами, наголосив глава німецького уряду, виступаючи у грудні у бундестазі. Однак це не скасовує потреби враховувати той факт, що Китай відіграє важливу роль на світовій арені.

Новий німецький уряд має намір проводити активнішу зовнішню політику, яка не обмежується положеннями "конструктивного діалогу", як це було раніше. У форматі "великої сімки" це неможливо без США, які, як зазначив канцлер, є найважливішим партнером Німеччини.

"З президентом США Джо Байденом ми єдині у думці про те, що країни ліберальної демократії повинні показати, що вони можуть надати чесні та справедливі відповіді на виклики 21 століття", - заявив Шольц у своїй урядовій заяві.

Єдина політика щодо Росії

Для реалізації цієї мети федеральний уряд має намір зміцнювати співпрацю з усіма країнами "великої сімки". У тому числі, і для проведення спільної політики щодо Росії. G7 попередила Москву, що у разі агресії щодо України Кремль очікують на "великі наслідки".

Йдеться насамперед про економічні санкції. "Будь-яке порушення територіальної цілісності буде оплачено високою ціною, і ми заявляємо про це в один голос з нашими європейськими партнерами та трансатлантичними союзниками", - наголосив федеральний канцлер.

Водночас Шольц виступає за переговори для виходу зі "спіралі ескалації". Виходячи зі своєї історії, зазначив канцлер, Німеччина має бути готова вжити активних спроб досягти взаєморозуміння.

Центральною подією головування Німеччини у "великій сімці" стане саміт глав та урядів G7, який пройде 26-28 червня.

Українські Національні Новини

Новини Світу