nimechchina-vidklyuchit-tri-z-ostannikh-shesti-atomnikh-elektrostantsiy

Німеччина відключить три з останніх шести атомних електростанцій

 • 29051 переглядiв

КИЇВ. 30 грудня. УНН. У п'ятницю Німеччина відключить три зі своїх останніх шести атомних електростанцій, що стане черговим кроком на шляху до відмови від атомної енергетики у зв'язку з переходом на відновлювані джерела енергії, пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Поетапна відмова від енергії, яку деякі вважають чистою і дешевою, є незворотнім кроком для найбільшої економіки Європи, перед якою стоять амбітні кліматичні цілі і ростуть ціни на електроенергію.

"Для енергетичної промисловості Німеччини відмова від атомної енергетики є остаточною", - зазначила голова Асоціації енергетичної промисловості BDEW Керстін Андреа.

Так, за даними BDEW, шість атомних електростанцій забезпечували близько 12% виробництва електроенергії в Німеччині в 2021 році. Частка відновлюваних джерел енергії становила майже 41%, вугілля виробляло трохи менше 28%, а газ - близько 15%.

Німеччина, як повідомляється, прагне до того, щоб поновлювані джерела енергії задовольняли 80% попиту на електроенергію до 2030 року за рахунок розширення інфраструктури вітрової та сонячної енергетики.

Новий уряд, який планує активізувати зусилля щодо захисту клімату, підтримав відмову від використання атомної енергії в рамках коаліційної угоди.

Міністр економіки і захисту клімату Роберт Хабек в середу заявив, що не бачить ослаблення антиядерного консенсусу в Німеччині.

Відповідаючи на питання про можливе скорочення робочих місць, мер Гундреммінгена (комуни, де розташована АЕС) Тобіас Бюлер сказав, що співробітники заводу будуть зайняті демонтажем реактора після його зупинки.

Загальні витрати на демонтаж оцінюються E. ON в 1,1 мільярда євро (1,25 мільярда доларів) на кожну станцію. У 2020 році E. ON виділив 9,4 мільярда євро на етап після експлуатації АЕС, включаючи демонтаж об'єкта, упаковку і очищення радіоактивних відходів.

Очікується, що демонтаж буде завершено до 2040 року.

Що було раніше

На цьому тижні ділянки надзвичайно високої радіоактивності виявлені у верхній частині трьох постраждалих енергоблоків АЕС "Фукусіма-1", де скупчилася приблизно десята частина всіх ізотопів цезію, викинутих під час аварії в березні 2011 року.

Українські Національні Новини

Новини Світу