nimechchina-zasudila-utiski-krimskikh-tatar-na-aneksovanomu-pivostrovi

Німеччина засудила утиски кримських татар на анексованому півострові

 • 15380 переглядiв

КИЇВ. 19 травня. УНН. У Німеччині заявили, що становище кримських татар у Криму з моменту незаконної анексії півострова Росією різко погіршилося. Про це повідомляє УНН з посиланням на DW.

На це вказали уповноважена уряду Німеччини з політики щодо дотримання прав людини і гуманітарної допомоги Бербель Кофлер та координатор уряду з міжсуспільної співпраці з Росією, Центральною Азією та країнами "Східного партнерства" Дірк Візе у спільній заяві, опублікованій у понеділок, 18 травня.

Як зазначається у заяві, кримські татари на півострові "є жертвами систематичного залякування та пригноблення, вони не можуть вільно сповідувати свою віру". "Меджліс, центральний орган їхнього самоуправління, попри рішення Суду ООН і надалі заборонений. Багато кримських татар знову залишили свою батьківщину, яку лише нещодавно здобули", - йдеться у заяві.

Автори заяви до Дня пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу також нагадали про важку долю сотень тисяч кримських татар, у тому числі жінок і дітей, що постраждали через дії радянської влади. "Сьогодні ми згадуємо усіх тих, хто втратив внаслідок депортації своє життя, друзів та родину і пережив незмірні страждання", - зазначили Кофлер та Візе.

Нині ж німецький уряд непокоїть той факт, що понад 80 кримських татар зазнають кримінального переслідування з боку російської влади на підставі "сумнівних звинувачень", а деякі з них перебувають далеко від своєї батьківщини та рідних. "Ми звертаємося до Росії із закликом у повному обсязі забезпечити права кримськотатарської меншості", - наголошується в заяві представників уряду ФРН.

Раніше цього дня із закликом до РФ припинити порушення прав людини в анексованому Криму виступили в ЄС.

Нагадаємо, шість країн зробили спільну заяву до роковин депортації кримськотатарського народу.

Українські Національні Новини

Суспільство