nkrekp-prosit-parlament-vregulyuvati-superechnosti-u-zakonodavstvi-schodo-rinku-gazu

НКРЕКП просить парламент врегулювати суперечності у законодавстві щодо ринку газу

 • 14092 переглядiв

КИЇВ. 24 вересня. УНН. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) закликала Верховну Раду внести зміни до законодавства щодо функціонування Регулятора, а також – ринків. Про це сказала під час Комітетських слухань у Верховній Раді голова НКРЕКП Оксана Кривенко, передає УНН з посиланням на повідомлення прес-служби відомства.

"Ми дуже розраховуємо на підтримку парламенту і вже в своїй роботі ми стикнулись з тим, що є певні законодавчі колізії. Якщо глобально подивитись на необхідні законодавчі зміни, яких ми прагнемо і до яких ми можемо надати свої пропозиції, то їх можна поділити на дві основні частини: функціонування Регулятора і функціонування ринків", - заявила О.Кривенко.

Зокрема, як ідеться у повідомленні, для повної імплементації європейського законодавства на ринку природного газу та усунення суперечностей потрібно:

  •  внести зміни до Закону України "Про публічні закупівлі" для забезпечення добового балансування в оптимальному режимі;
  •  врегулювати суперечностей Закону України "Про житлово-комунальні послуги" та інших законодавчих норм, в частині обслуговування внутрішньобудинкових мереж;
  •  вирішити питання функціонування спеціальних рахунків на ринку природного газу;
  •  уточнити розмір штрафних санкцій та інші види санкцій на ринку природного газу.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Добове балансування: АМКУ вивчає інформацію від НКРЕКП і "Укртрансгазу"

При цьому, зауважили у НКРЕКП, для ефективного регулювання ринку електричної енергії потрібно врегулювати питання конкурсних процедур по будівництву генеруючої потужності, внести уточнення в термінологію, зокрема – "малий непобутовий споживач", врегулювати питання договірних відносин між оператором системи розподілу та споживачем тощо.

У той же час, як наголосила голова НКРЕКП, потрібно удосконалити норми закону про Регулятора та усунути суперечності й неузгодженості з іншими законами.

За її словами, треба змінити норми щодо обов'язковості публікації рішень Регулятора в газеті "Урядовий кур’єр", уточнити питання фінансування Регулятора, встановити чіткі повноваження щодо регулювання мінімальних стандартів та вимог до якості обслуговування споживачів.

Також, вважає О.Кривенко, слід уточнити види санкцій, що застосовуються в процесі регулювання та контролю й забезпечити зміну строків підготовки та подання звіту про діяльність Регулятора, річного плану державного контролю та проекту кошторису.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НКРЕКП відмовилась ще раз переносити запровадження добового балансування

Вона додала, що на сьогодні законом визначений термін звітування – 01 квітня, водночас якісне опрацювання всіх показників звітного року вимагає кропіткої роботи, тому є необхідність зміни строків підготовки та подання звіту про діяльність Регулятора.

Як повідомляв УНН, НКРЕКП скасувала формулу розрахунку ціни на електроенергію "Роттердам +".

Українські Національні Новини

Економіка