novi-podrobitsi-ukrayinageytu-firtash-rosiyski-groshi-i-drug-surkisiv

Нові подробиці "Українагейту": Фірташ, російські гроші і друг Суркісів

 • 27249 переглядiв

КИЇВ. 4 лютого. УНН. Український олігарх Дмитро Фірташ міг фінансувати подорожі і "роботу" американця українського походження Льва Паранаса. Останнього правоохоронці США звинувачують в нелегальному фінансуванні політичної діяльності Дональда Трампа. Про це пише DW, передає УНН.

Так видання, із посиланням на документи, які має у власному розпорядженні, пише про те, що Лев Парнас, лише у період з серпня по жовтень 2019 року, отримав від адвокатів Фірташа Вікторії Тонсінг і Джо ді Дженови 200 тисяч доларів.

"Платежі надходили на рахунок дружини Парнаса Світлани. Адвокати заявляють, що Парнас "працював для них перекладачем".

Натомість американські ЗМІ пов'язують співпрацю адвокатів Фірташа з Парнасом саме з інтересами українського олігарха.

Зокрема, саме Тонсінг і ді Дженова, згідно з низкою повідомлень в американській пресі, ініціювали резонансні свідчення українського ексгенпрокурора Віктора Шокіна про буцімто тиск Джо Байдена на керівництво України з вимогою його звільнення", - пише DW.

У своїх заявах Шокін стверджує, що Байден хотів перешкодити розслідуванню діяльності компанії Burisma.

Тож, "заяви ексгенпрокурора перегукуються з лінією захисту Дмитра Фірташа. Адвокати олігарха запевняють, що корупційна справа у США буцімто пов'язана з тим, що Фірташ був незручний для адміністрації Обами", - уточнює видання.

Крім того, зазначається, що платежі Парнасу від юридичної фірми Тонсінг і ді Дженови збіглися в часі з початком роботи подружжя на Фірташа і з появою заяв Шокіна.

"У вересні 2019 року, як свідчать документи, доступні у реєстрі судової системи США, Лев Парнас отримав мільйон доларів з Росії - так само на рахунки дружини Світлани. За версією слідства, озвученою у суді, гроші надійшли за вказівкою Дмитра Фірташа. Переказав їх швейцарець Ральф Ізенеґґер (Ralph Isenegger), який, за словами адвокатів Парнаса, "дружить з його дружиною Світланою", - йдеться у статті.

Вказується, що Ізенеґґер на своєму сайті називає себе "кризовим менеджером", який допомагає у розв'язанні таких проблем як загроза екстрадиції або міжнародні санкції.

"Серед клієнтів швейцарця - Дмитро Фірташ і близький соратник Віктора Януковича Юрій Іванющенко. Крім того, багато що вказує на те, що Ізенеґґер є довіреною особою близьких соратників і партнерів Фірташа - братів Ігоря і Григорія Суркісів. Ізенеґґер вже багато років представляє інтереси футбольного клубу "Динамо", зокрема у питанні трансферів футболістів. Київський клуб належить Суркісам, а компанія Фірташа Ostchem є його головним спонсором", - констатує DW.

Ральф Ізенеґґер на запити журналістів DW з приводу озвученної інформації - не відповів, так і не пояснивши, "чому кошти переказувалися з Росії".

Однак, аналіз руху коштів на рахунках Світлани Парнас, з яким можна ознайомитися у судових документах, засвідчує, що після надходження значних сум від Ізенеґґера, "Парнас з рахунку дружини почав оплачувати послуги компанії, що надає в оренду приватні літаки", додали журналісті DW.

Адвокати Парнаса, тим часом, підтвердили виданню зустрічі їх підзахисного з Фірташем, а сам Фірташ в інтерв'ю The New York Times зазначив, що не має інформації про Байдена і не фінансував кампанію проти нього.

Як писав УНН, Шокін пов’язує своє отруєння зі справою Burizma

Українські Національні Новини

Політика