novi-pravila-borotbi-yes-z-vidmivannyam-groshey-proyshli-sche-odin-etap-uzgodzhennya

Нові правила боротьби ЄС з відмиванням грошей пройшли ще один етап узгодження

 • 10339 переглядiв

КИЇВ. 7 червня. УНН. Рада ЄС на рівні послів підтвердила домовленість між болгарським урядом та Європарламентом щодо нових правил застосування кримінального права у рамках боротьби з відмиванням грошей. Про це повідомили УНН у прес-службі Ради ЄС.

"Нова директива спрямована на перешкоджання і блокування доступу злочинців до фінансових ресурсів, у тому числі до тих, які використовуються для терористичної діяльності", - йдеться у повідомленні.

Основними завданнями нових правил стануть:

  • введення мінімальних правил щодо визначення злочинів і відповідних покарань у сфері відмивання капіталів;
  • усунення перешкод судовому і поліцейському транскордонному співробітництву в розслідуванні відмивання грошей;
  • узгодження правил ЄС з міжнародними зобов'язаннями, зокрема, Конвенцією Ради Європи про відмивання, виявлення, вилучення, конфіскації доходів від злочинної діяльності та фінансування тероризму (Варшавської конвенції).

Нові правила передбачають за відмивання грошей максимальний тюремний термін 4 роки. Крім того, на порушників можуть бути накладені додаткові санкції.

Як зазначається, текст нових правил ще має пройти лінгвістичну експертизу, а потім буде формально ухвалений Радою ЄС і Європарламентом. У країн членів буде 24 місяці для того щоб внести зміни до національного законодавства.

Як повідомляв УНН, серед основних ризиків у банківській системі України, що стосуються можливості відмивання коштів та фінансування тероризму є корупція, діяльність конвертцентрів, високий обіг готівки та тіньова економіка. Про це під час інфодня на тему "Актуальні питання фінансового моніторингу" повідомив директор Департаменту фінансового моніторингу НБУ Ігор Береза.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП