noviy-kodeks-povedinki-yevrokomisariv-scho-oprilyudnyuvatimut-ta-deklaruvatimut

Новий кодекс поведінки єврокомісарів: що оприлюднюватимуть та декларуватимуть

 • 11468 переглядiв

КИЇВ. 1 лютого. УНН. Учора, 31 січня, Єврокомісія прийняла новий кодекс поведінки єврокомісарів. Про підготовку такого кодексу раніше заявив Президент Юнкер у своїй промові про стан союзу. Нові правила кодексу поведінки для єврокомісарів встановлюють найвищі етичні стандарти в Європі, передає УНН із посиланням на прес-службу представництва ЄС.

Основні положення вдосконаленого кодексу поведінки:

- Новий кодекс поведінки розширює з 18 місяців до двох років період, протягом якого колишні єврокомісари не можуть займати посади в приватних структурах, відповідно до пропозиції Президента Юнкера від листопада 2016 року. Для Президента Єврокомісії цей період становить три роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єврокомісія взяла до відома "кремлівський список" США

- Новий кодекс поведінки вперше визначає, що таке “конфлікт інтересів”. Також він встановлює принцип, відповідно до якого Єврокомісари не лише мають уникати конфлікту інтересів, але й ситуацій, які можуть виглядати як такий конфлікт.

- Єврокомісари матимуть декларувати інвестиції понад 10 тис. євро, незалежно від можливості конфлікту інтересів. У випадку виникнення конфлікту інтересів щодо якогось із активів єврокомісара, Президент зможе вимагати їх вилучення або розміщення в сліпий трастовий фонд.

- Кожні два місяці буде публікуватись інформація щодо транспортних витрат кожного єврокомісара. Вперше такі дані стануть публічними в лютому 2018 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єврокомісія подасть до суду на Польщу через закон про авторське право

- У виконанні кодексу Коледжу допомагатиме новий Незалежний етичний комітет з посиленим статусом.

Нагадаємо, 7 лютого Європарламент має погодити оновлення Рамкової угоди між Європейським Парламентом та Єврокомісією. В результаті, єврокомісари можуть брати участь у виборах до Європарламенту як кандидати без потреби брати відпустку, відповідно до пропозиції Президента Юнкера від листопада 2016 року.

Українські Національні Новини

Політика