noviy-lider-velikoyi-britaniyi-zitknetsya-z-naybilshim-derzhavnim-borgom-za-60-rokiv

Новий лідер Великої Британії зіткнеться з найбільшим державним боргом за 60 років

 • 195906 переглядiв

КИЇВ. 21 жовтня. УНН. Державний борг Великої Британії минулого місяця виріс до найвищого рівня майже за 60 років, а роздрібні продажі різко впали, що підкреслює масштаб економічних проблем, з якими зіткнеться той, хто змінить прем'єр-міністра Ліз Трасс після того, як її адміністрація впала під вагою свого провального фінансового плану, передає УНН з посиланням на АР.

Деталі

Державні запозичення зросли до 98% обсягу виробництва у вересні, оскільки нестримна інфляція збільшила процентні платежі за боргами уряду, повідомило у п'ятницю Управління національної статистики. Це вище, ніж будь-коли з 1963 року, коли Велика Британія все ще сплачувала борги, накопичені під час Другої світової війни.

Погіршують почуття зневіри цифри, що показують, що роздрібні продажі падають другий місяць поспіль і зараз на 1,3% нижче за допандемічний рівень.

Велика Британія розпочала процес вибору свого третього прем'єр-міністра після того, як Трасс була змушена піти у відставку у четвер після кількох тижнів заворушень, спричинених її економічними планами.

Першим завданням нового лідера буде відновлення довіри після того, як рішення Трасс оголосити про зниження податків на 45 мільярдів фунтів стерлінгів (50 мільярдів доларів США) викликало побоювання з приводу зростання державного боргу, що стурбувало інвесторів та виборців і призвело до екстреного втручання з боку Банку Англії.

Глава казначейства Джеремі Хант, який обійняв посаду минулого тижня, скасував більшу частину програми Трасс і пообіцяв, що борг почне скорочуватися у відсотковому відношенні до валового внутрішнього продукту протягом наступних кількох років. Це стабілізувало фінансові ринки після того, як плани Трусс призвели до падіння фунта до рекордно низького рівня, поставили під загрозу платоспроможність деяких пенсійних фондів та підвищили вартість позик для уряду та мільйонів домовласників.

Уряд уже пообіцяв витратити 60 мільярдів фунтів стерлінгів на захист будинків і підприємств від високих цін на енергоносії, і зростають вимоги щодо збільшення соціальної допомоги та державних пенсій, оскільки інфляція досягла 40-річного максимуму в 10,1%.

За даними Управління національної статистики, зростання цін чинить тиск на споживачів: продаж продуктів харчування, моторного палива, меблів та інших непродовольчих товарів у вересні впав. Загальне зниження було спричинене падінням продажів у продуктових магазинах на 1,8%.

Відсотки до сплати за державним боргом зросли до 7,7 млрд фунтів стерлінгів у вересні, що приблизно на 2,5 млрд фунтів більше ніж минулого року. Це сталося насамперед за рахунок зростання виплат за інфляційними облігаціями, які прив'язані до індексу роздрібних цін.

Інфляція роздрібних цін прискорилася до 12,6% у вересні з 4,9% на рік раніше.

Державні позики збільшилися до 20 мільярдів фунтів стерлінгів у вересні, що на 2,2 мільярда фунтів більше, ніж у вересні 2021 року, і на 5,2 мільярда фунтів більше, ніж прогнозувалося у березні незалежним Управлінням з бюджетної відповідальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рекордній кількості сімей з низьким доходом у Великій Британії загрожує голод

Українські Національні Новини

Новини Світу