noviy-parlament-povinen-u-pershochergovomu-poryadku-virishiti-problemu-borgiv-energorinku-ekspert

Новий парламент має у першу чергу вирішити проблему боргів "Енергоринку" - експерт

 • 7568 переглядiв

КИЇВ. 9 липня. УНН. Рішення проблеми заборгованості ДП "Енергоринок" лежить у законодавчій площині і новий парламент повинен це зробити в першочерговому порядку. Про це написав член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук в блозі на сайті "Кореспондент", коментуючи наявність значної заборгованості в системі оптового ринку електроенергії, передає УНН.

"Подолання проблеми заборгованості, яка склалася на ринку електроенергії, лежить в законодавчій сфері. Просто списати її не вийде. Вважаю, що новий парламент не може зволікати - рішення боргової проблеми буде істотно сприяти успішній роботі нового ринку електроенергії", - написав Корольчук.

Експерт зазначив, що боргова проблема перекочувала зі старої моделі ринку на нову, яка була запущена з 1 липня, і потребує негайного вирішення.

"Станом на 1 липня 2019 року (запуск нової моделі ринку) учасники ринку були винні державному підприємству "Енергоринок" 31,8 млрд грн. У свою чергу держпідприємство "Енергоринок" заборгувало учасникам ринку 29,3 млрд грн", - нагадав експерт.

Корольчук також повідомив, що для вирішення проблеми у Верховній Раді зареєстровано кілька законопроектів, але їх прийняттю завадили спершу президентська, а потім парламентська виборчі кампанії. Тому вирішення питання, очевидно, перенесено на початок осені.

"Важливо, щоб рішення цієї проблеми не лягло важким тягарем на сумлінних споживачів, які акуратно розраховуються за електроенергію. А заради того, щоб борги не накопичувалися, доцільно вирішити питання щодо банківських механізмів надання фінансових гарантій учасникам ринку", - зауважив Корольчук.

Нагадаємо, 1 липня почав працювати новий ринок електроенергії, відповідно до прийнятого в 2017 році Верховною Радою Закону України "Про ринок електричної енергії". Згідно із законом, нова модель передбачає впровадження таких сегментів як ринок двосторонніх договорів, ринок "на добу вперед", внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок.

Українські Національні Новини

Політика