noviy-zakonoproekt-pro-movu-adaptovaniy-do-osvitnogo-zakonu-parubiy

Новий законопроект про мову адаптований до освітнього закону - Парубій

 • 11024 переглядiв

КИЇВ. 6 жовтня. УНН. Новий законопроект про українську мову як державну вже у першому читанні адаптований до закону про освіту та закону про квоти на телебаченні і радіо, і вже на першому етапі з документу вилучені "вразливі" моменти, але дискусія щодо голосування його в цілому буде дуже непростою і емоційною. Про це заявив голова Верховної Ради Андрій Парубій, передає УНН з посиланням на прес-службу парламенту.

Він повідомив, що деякі спірні моменти, зокрема, щодо створення інституції мовних інспекторів, були вилучені ще у першому читанні.

“Лишається мовна комісія, і лишається омбудсмен — Уповноважений з питань мови в Україні. Тобто вразливі моменти, які могли бути підставою для дискусій і двоякого трактування, — вилучені з закону вже в першому читанні”, — зазначив спікер Ради.

Парубій також спрогнозував, що “буде дуже непроста дискусія” до другого читання цього законопроекту. При цьому він зауважив, що було обрано “той закон, який є найглибшим і найбільш універсальним, і який, найголовніше, дає не просто декларацію, а дає інструментарій — як дотримуватись виконання цього закону, в тому числі, через ці структури, які пропонується запровадити, зокрема, через Уповноваженого з питань мови”. Разом з тим, за поясненням голови Верховної Ради, цим законом передбачені “дуже великі і значні перехідні етапи, для того, щоб не було будь-якого шоку, непорозуміння, щоб була можливість адаптуватись до дії цього закону”.

Водночас, Парубій висловив переконання, що загальна “філософія цього закону залишиться і в другому читанні, а правки, що будуть внесені, матимуть технічний, регулюючий ефект”. Також, за його словами, норми законопроекту вже в першому читанні адаптовані до тих законодавчих актів, які були ухвалені парламентом за останній рік в мовному аспекті, зокрема, до закону про освіту та закону про квоти на телебаченні і радіо.

“Я сподіваюсь, що хоча дискусія до другого читання буде гострою, емоційною — бо питання мови в Україні весь час викликало емоції, думаю, вона буде конструктивною, і ми так само конструктивно зможемо знайти консенсус в залі і ухвалити цей закон в другому читанні”, — висловив упевненість Парубій.

Нагадаємо, Президент пояснив, яким має стати законопроект про мову до другого читання.

Українські Національні Новини

Політика