nyt-direktor-tsru-perekonala-trampa-u-zhorstkiy-vidpovidi-rf-u-spravi-skripaliv

NYT: директор ЦРУ переконала Трампа у жорсткій відповіді РФ у справі Скрипалів

 • 9980 переглядiв

КИЇВ. 17 квітня. УНН. Директору ЦРУ Джині Хаспел торік у березні вдалося переконати президента США Дональда Трампа у тому, що на отруєння колишнього агента російської розвідки Сергія Скрипаля і його дочки Юлії у британському Солсбері має бути жорстка відповідь. Про це у вівторок повідомила газета New York Times, передає УНН.

За даними видання, яке посилається на співрозмовників, які знайомі з тим, як діє Хаспел, у березні минулого року у Білому домі з Трампом зібрали нараду, на якій обговорювалося, як відреагувати на напад на Скрипалів. І під час обговорення Хаспел повернулася до містера Трампа.

Вона "описала можливі відповіді тихим, але твердим голосом, потім нахилилася вперед і сказала президенту, що "сильним варіантом" є висилка 60 дипломатів", йдеться у статті.

Щоб переконати Трампа, за словами людей, поінформованих про переговори, чиновники, у тому числі Хаспел, також намагалися показати йому, що Скрипаль і його дочка були не єдиними жертвами російського нападу.

Хаспел показала фотографії, які британський уряд надав їй, маленьких дітей, госпіталізованих після того, як на подіяла нервово-паралітична речовина "Новачок", якою отруїлися Скрипалі. Потім вона показала фотографію качок, які, за словами британських чиновників, були випадково знищені в результаті недбалої роботи російських оперативників.

Як відзначає видання, Хаспел була не першою, хто використовував емоційні образи, щоб апелювати до президента, але "поєднання цього з її твердим реалізмом виявилося ефективним: Трамп зациклився на фотографіях хворих дітей і мертвих качок".

"Наприкінці брифінгу він схвалив жорсткий варіант", - відзначило видання.

Чиновники заявили, що цей результат "є прикладом того, що Хаспел є однією з небагатьох, хто може змусити Трампа змінити позицію на основі нової інформації".

За версією британської сторони, 4 березня 2018 року екс-полковник ГРУ Сергій Скрипаль, засуджений в РФ за шпигунство на користь Великої Британії, разом зі своєю дочкою Юлією зазнав в Солсбері впливу нервово-паралітичної речовини сімейства "Новачок", нанесеної на дверну ручку його будинку. Лондон виступив з твердженням, що Москва з високою часткою ймовірності причетна до цього інциденту. Росія відкинула обвинувачення.

У серпні 2018 року у США повідомили, що набула чинності перша частина санкцій щодо РФ через справу Скрипалів. Після нападу, США та країни ЄС вислали 100 російських дипломатів.

Українські Національні Новини

Новини Світу