oask-zupiniv-diyu-pripisu-schodo-zvilnennya-vitrenka-z-naftogazu

ОАСК зупинив дію припису щодо звільнення Вітренка з "Нафтогазу"

 • 22776 переглядiв

КИЇВ. 18 червня. УНН. Окружний адміністративний суд Києва постановив зупинити дію припису Національного агентства з питань запобігання корупції до Кабміну з вимогою звільнити Юрія Вітренка з посади голови правління "Нафтогазу". Про це УНН повідомляє з посиланням на ОАСК.

Цитата:

"Окружний адміністративний суд міста Києва розглянув заяву про забезпечення позову, що надійшла 17 червня до ОАСК від Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо зупинення дії Припису, який був винесений йому НАЗК. Суд ухвалив – заяву про забезпечення адміністративного позову – задовольнити, а саме: зупинити дію Припису НАЗК до набрання законної сили рішення у справі за позовом Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля до Нацагенства", - йдеться в повідомленні.

Деталі

Повідомляється, що суд прийшов до висновку про обґрунтованість поданої заяви про забезпечення позову та, як наслідок, про наявність підстав та необхідність вжиття заходів її забезпечення, оскільки, їх невжиття може істотно ускладнити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав, або інтересів позивача.

"При цьому, суд зазначає, що вжиття заходів забезпечення позову не є вирішенням публічно-правового спору по суті. Наразі, вжиття заходів забезпечення позову суд вважає вимушеним заходом, оскільки, їх невжиття призведе до негативних наслідків, для відновлення яких необхідно буде докласти значних зусиль та витрат", - зазначається в повідомленні.

Окрім того, повідомляється,що розгляд даної справи здійснюватиметься за правилами спрощеного позовного провадження в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Судове засідання призначено на 29 червня.

Що було раніше

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков вніс Кабінету міністрів припис про усунення порушень антикорупційного законодавства, відповідно до якого розпорядження уряду про призначення голови правління "Нафтогазу" Юрія Вітренка і контракт з ним мають бути скасовані як незаконні.

Пізніше Шмигаль оскаржив в ОАСК припис, винесений йому НАЗК.

Доповнення

Уряд 28 квітня розпустив наглядову раду та звільнив Андрія Коболєва та ухвалив рішення про призначення з 29 квітня на один рік в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка головою правління НАК "Нафтогаз України". У НАК заявили, що таке рішення - юридична маніпуляція. У Кабміні сказали, що "дотрималися процедури".

29 квітня на ротації у верхівці Нафтогазу відреагували у ЄС, США, посли G7, висловлюючи занепокоєння.

30 квітня п'ять з шести членів наглядової ради Нафтогазу подали у відставку. Так, членів наглядової ради Нафтогазу Кабмін розпорядженням №370-р звільнив 28 квітня, але відразу ж обрав знову, але з 30 квітня.

13 травня на зустрічі з наглядовою радою НАК "Нафтогаз України" за участю урядовців усій наглядовій раді запропонували залишитися - під гарантії збереження конструктивного діалогу з новим головою правління НАК. Заміну Юрію Вітренку, з яким вже уклали контракт, повідомили в ОП, нібито почнуть шукати за пів року на прозорому конкурсі.

19 травня Кабмін затвердив п'ятьох членів наглядової ради Нафтогазу.

Українські Національні Новини

Політика