observatoriya-vulkana-v-kongo-ne-zmogla-peredbachiti-viverzhennya-cherez-bezgospodarnist-i-rozkradannya

Обсерваторія вулкана в Конго не змогла передбачити виверження через "безгосподарність і розкрадання"

 • 17311 переглядiв

КИЇВ. 6 червня. УНН. У суботу дослідники з обсерваторії вулкана Східного Конго заявили, що вони могли б передбачити смертельне виверження Ньірагонго в травні, якби їх роботі не завадили передбачувані безгосподарність і розкрадання, про це повідомляє Reuters, інформує УНН.

Деталі

Щонайменше 31 людина загинула, коли 22 травня вулкан направив стіну лави в бік міста Гоми, зруйнувавши 3000 будинків і  головну дорогу, яка використовувалася для доставки допомоги в охоплений конфліктами регіон.

У публічному листі президенту Феліксу Чісекеді працівники OVG, яка стежить за Ньірагонго, заявили, що організація постраждала через заборгованість по зарплаті, розтрату коштів, жорстокого поводження з співробітниками та інших проблем.

"Нещодавнє виверження Ньірагонго могло бути передбачене дослідниками OVG, якби не всі ці проблеми", - заявили вони, вимагаючи виплати заробітної плати та призначення нового керівництва.

У кінці травня адміністрація президента заявила, що виплатить всю заборгованість по заробітній платі і неоплачені операційні витрати OVG, пообіцявши замінити застаріле або пошкоджене обладнання.

З жовтня по квітень обсерваторія не могла провести комплексні сейсмічні перевірки вулкана через відсутність у аналітиків підключення до Інтернету. Проте, спостерігачі за вулканами заявили, що виверження було нелегко передбачити.

"Навіть якщо б було більше інструментів, я не думаю, що ми могли б знати заздалегідь", - сказав Франсуа Кервін, глава GeoRiskA, яка відстежує геологічні небезпеки в Африці. - "Нас здивувало те, що це сталося дуже раптово".

Що було раніше

Виверження одного з найактивніших вулканів Африки - Ньірагонго - почалося ввечері 22 травня. У північно-східних районах Гоми була оголошена евакуація. Близько 7 тисяч людей втекли з міста в Руанду.

Слідом за виверженням в прилеглих до вулкана районах відбувалися часті підземні поштовхи. Так, тільки 24 травня сейсмічна служба зафіксувала в районі Гоми 119 афтершоків, магнітуда найбільш значних з яких досягала 5,3.

Висота вулкана Ньірагонго становить 3 470 м. Він відомий своєю надтекучою лавою внаслідок її особливого хімічного складу. Швидкість руху лави зі схилів вулкана досягала 96 кілометрів на годину.

Одне з найбільш значних вивержень Ньірагонго відбулося в 1977 році - тоді загинули понад 600 осіб.

Українські Національні Новини

Новини Світу