obsyagi-kredituvannya-ukrayintsiv-zrosli

Обсяги кредитування українців зросли

 • 6875 переглядiв

КИЇВ. 2 квітня. УНН. У жовтні ‒ грудні чисті кредити фізичним особам у гривні зросли на 6,7%, а за повний 2018 рік – на 34,1%. Про це УНН повідомляє з посиланням на Огляд банківського сектору, опублікований Нацбанком України.

Найвищі темпи зростання зафіксовано в приватних (+54,2% р/р) та державних банках (+49,0% р/р). Іпотечне кредитування в гривні зростало значними темпами ‒ близько 6% р/р.

Нагадаємо, що, за оцінками, сьогоднішні обсяги іпотечного кредитування становлять орієнтовно 10 млрд грн, але потенціал – вчетверо більший.

Іпотечне кредитування для первинного ринку житла користується попитом в сегментах економ- і комфорт-класу, при цьому переважно купуються одно- і двокімнатні квартири. Сумарно в 2018 році іпотечних кредитів було видано на суму 2,5 млрд грн.

Як повідомляв УНН, на сьогодні питання розвитку іпотеки беруть на себе забудовники спільно з банками, запускаючи спеціальні програми. Так, наприклад, найбільший столичний забудовник "Київміськбуд" надає іпотеку у межах співпраці з трьома банками, серед них і "Глобус". Очільник ХК "Київміськбуд" відзначає величезний попит на нове житло.

"Запит на нові об'єкти, щонайменше у "Київміськбуді", дуже великий. Як і потреба людей у житлі в цілому. Що стосується собівартості будівництва, то, на думку наших аналітиків, і на думку інших експертів галузі, вона буде і далі зростати. Прогнозуємо зростання на 15-20%", - вважає Кушнір.

А для того, щоб підтримати цей попит, забудовник пропонує інвесторам низку фінансових інструментів, серед яких не лише іпотека, але і розстрочка та інші програми лояльності.

Відзначимо, що, згідно зі статистикою, у перенаселеному житлі проживає 45% населення України, тоді як в Європі - лише 17%.

Українські Національні Новини

Економіка