obvinuvachenim-u-spravi-mh17-vidmovili-v-imuniteti

Обвинуваченим у справі MH17 відмовили в імунітеті

 • 15455 переглядiв

КИЇВ. 10 червня. УНН. На чотирьох обвинувачених у справі про збитий над Донбасом у 2014 році Boeing МН17 "імунітет комбатанта" не поширюється. Про це заявив прокурор Нідерландів Вард Фердінандуссе, передає УНН з посиланням на nu.nl.

Так, за словами прокурора, підозрювані Ігор Гіркін, Сергій Дубінський, Олег Пулатов і Леонід Харченко не є комбатантами (особами, що входять до складу збройних сил однієї зі сторін міжнародного збройного конфлікту - ред.)
з точки зору міжнародного права. І вони не можуть скористатися імунітетом від кримінального переслідування як мінімум з двох причин.

По-перше, Росія заперечує вплив на бойовиків так званої "ДНР", що дозволило б розглядати їх як представників російських військ. По-друге, представники незаконних збройних формувань не були частиною організованої військової системи, а під їх контролем відбувалися великі військові злочини.

"Однак, бажано, щоб обвинувачені самі виклали свою позицію з цього питання", - вважає Фердінандуссе.

Крім того, прокурор додав, що слідство вивчило можливість поширення на них інших видів імунітету, але ніяких підтверджень знайдено не було.

"Тому прокуратура не бачить перешкод для кримінального переслідування обвинувачених", - вважає прокурор.

Додамо, що про можливе поширення "імунітету комбатанта" раніше заявляв захист росіянина Олега Пулатова. Однак згідно з Женевською конвенцією, комбатанти - це активні учасники збройних конфліктів, на яких поширюються особливі правила, і які можуть при певних обставинах бути звільнені від кримінального переслідування. Комбатантами вважається весь особовий склад регулярних збройних сил, ополчень, добровольчих і партизанських загонів. Згідно з міжнародним правом, комбатант має право застосовувати силу в ситуації збройного конфлікту.

Раніше УНН писав, що в Нідерландах розповіли про свідків справи МН17.

Нагадаємо, що в судовому комплексі "Сгіпгол" триває третій день судового засідання у справі, збитого над Донбасом у 2014 році малазійського Boeing МН17. Сторона обвинувачення розповіла про досягнення у вивченні роботи ракет для зенітно-ракетних комплексів "Бук".

Українські Національні Новини

Політика