ochilnik-ukroboronpromu-abromavichus-znov-naobitsyav-milyardni-nadkhodzhennya

Очільник Укроборонпрому Абромавичус знов наобіцяв мільярдні надходження

 • 13285 переглядiв

КИЇВ. 18 вересня. УНН. Український експорт озброєнь до 2025 року має збільшитися до 2 млрд доларів. Про це заявив призначений Президентом очільник “Укроборонпрому” Айварас Абромавичус, передає УНН з посиланням на сайт відомства.

"Загалом у нас є дуже достойна продукція. Але наш експорт озброєнь все-таки перебуває на досить низькому рівні – це приблизно 400 млн дол. Наша мета до 2025 року збільшити український експорт озброєнь до 2 млрд дол.", – заявив він в інтерв’ю The Page.

Абромавичус також зазначив, що перспективними є ринки Африки та Латинської Америки, що підтверджується нещодавньою домовленістю про поставку Ан-178 в Перу.

"У нас є якісні спецекспортери зі знаннями місцевих традицій, місцевих мов, із тісними зв’язками. Будемо використовувати їхні напрацювання", – розповів він.

Водночас, нагадаємо, що з 2014 по 2016 роки Айварас Абромавичус обіймав посаду міністра економічного розвитку і торгівлі України. Тоді він опікувався темою видобутку бурштину.

“Є певні підприємства, які належать державі, вони можуть бути цікавими в сенсі привнесення доходів у бюджет.
Виробництво бурштину в Житомирі - там великий потенціал. Я знаю, що в Калінінграді більше виробляється бурштину, але промислове виробництво бурштину може принести мільярди, десятки мільярдів гривень у бюджет", - запевняв він.

Його тодішній підлеглий, генеральний директор ДАК "Українські поліметали" Костянтин Лісничий у 2015 році зібрав пресконференцію і в присутності керуючого партнера Ario Capital Group (Ario Law Firm) Юліана Хорунжого підписав меморандум з компаніями "Озон Інвестмент" і "Карл Груп", які у свою чергу зобов'язалися протягом 5 років вкласти у спільні проекти з видобутку бурштину в Україні 10 млн доларів.

Підлеглий Абромавичуса обіцяв тоді легалізацію видобутку бурштину, легальне працевлаштування 500-1000 осіб і сумарний дохід у розмірі 25,871 млн доларів.

Але, як виявилося, ніяких інвесторів і ніякого співробітництва не було і, очевидно, не передбачалося.

"Протягом 2015-2018 років компанія ДАК "Українські поліметали" не отримувала інвестиційних грошей від компаній "Озон інвестмент" і групи компаній "Карл Груп". Компанія (ДАК "Українські поліметали" - ред.) не здійснювала співпрацю з зазначеними юридичними особами і відповідно, не отримувала дохід.

За інформацією ДП "Укрбурштин", він також не здійснював співпрацю з компаніями "Озон інвестмент" і групами компаній "Карл Груп", - повідомили в ДАК "Українські поліметали" на запит УНН.

У МЕРТ також вказали, що Лісничий звільнений з посади керівника ДАК "Українські поліметали" тільки у квітні 2018 року, а державна компанія під його керівництвом закінчила діяльність зі збитком в розмірі 2,5 млн грн.

УНН спробував запитати у Абромавичуса, чому в нього не вийшло реалізувати заявлені плани. Втім, посадовець відповіді уник.

Так само УНН очікує відповіді від юридичної компанії Ario Capital Group (Ario Law Firm), чому публічно заявлені угоди виявилися фікцією.

Українські Національні Новини

Економіка